Alles over TGT- en THT-datums
Het kan leuke discussies aan de eettafel opleveren: kun je product X nou wel of niet na de op de verpakking vermelde datum eten? In dit artikel antwoord op deze vraag.
Op voedingsgebied zijn er veel misverstanden. Een van de grootste gaat over de houdbaarheidsdatum. Niet zo gek eigenlijk, want er zijn er twee van: de TGT-datum en de THT-datum. Hieronder lees je alles over de verschillen tussen deze vermeldingen. En ook over producten waarop helemaal geen datum staat...
TGT: te gebruiken tot
Op sommige producten staat de TGT-datum, dat staat voor 'te gebruiken tot'. De datum die vermeld wordt, is de uiterste datum waarop je het product kunt eten. Dus als er staat 'TGT: 21 oktober', betekent dat dat je het product tot en met 21 oktober kunt eten.
Na de datum is het product niet meer betrouwbaar. Deze datum kun je vinden op bederfelijke producten, denk aan vlees, vis, kip, kant-en-klaarmaaltijden, pakken voorgesneden groenten en dergelijke.
THT: ten minste houdbaar tot
De THT-datum is een heel ander soort datum. THT staat voor 'ten minste houdbaar tot'. Deze datum heeft niets te maken met de veiligheid en betrouwbaarheid van een product, maar met de kwaliteit. Als er staat 'THT: 17 maart', betekent dat dat de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert tot en met 17 maart.
Na deze datum kan de kwaliteit achteruitgaan. Mogelijk wordt de smaak minder, maar normaal gesproken word je niet ziek door het eten van een product na de THT-datum.
De THT-datum staat op minder bederfelijke producten, zoals blikgroente, koekjes, pasta en rijst. Maar ook op melk en eieren staat zo'n datum, dat zijn producten die iets bederfelijker zijn. Die laatste producten kun je ook wel eten of drinken na de THT-datum, maar niet té lang daarna.
Verpakking geopend?
Let op! De TGT-datum en de THT-datum gelden alleen als je de verpakking niet hebt geopend en als je het product bewaart volgens de instructies op de verpakking. Als je de verpakking wel hebt geopend of als je het product bijvoorbeeld te warm bewaart, dan is de houdbaarheid korter. Ter illustratie: een pak melk dat een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is een dag minder lang houdbaar.
Vaak staat er op een verpakking 'na openen koel bewaren'. De meeste van deze producten kun je nog ongeveer drie dagen eten (tenzij je in die periode de TGT-datum overschrijdt). Lang houdbare zure producten, zoals augurken, en gekonfijte producten, zoals jam, zijn na opening ongeveer een maand houdbaar. Zie je schimmels ontstaan op brood of jam? Gooi het dan weg.
Bij schimmel op harde kaas (zoals Goudse kaas) ligt dat anders. Snij de schimmel ruim weg, dan kun je de rest van de kaas nog eten. Tip: Voor geopende producten geeft de 'Bewaarwijzer' van het Voedingscentrum handige richtlijnen.
Geen datum en kliekjes
TGT- en THT-datums staan op verpakkingen vermeld. Maar sommige producten worden pas verpakt nadat je ze gekocht hebt. Denk aan vlees van de slager, kaas van de kaasboer of eten van de markt. Vraag in zo'n geval de verkoper naar de houdbaarheidsdatum. Ook op resten van eerder klaargemaakte gerechten staat uiteraard geen datum.
Voor kliekjes geldt kortweg:
- Snel afkoelen. Nooit in koelkast of vriezer, maar bijvoorbeeld in een bak koud water.
- Verpakken. Bijvoorbeeld in een bewaarbakje.
- In koelkast of vriezer zetten.
- Niet te lang bewaren. In de koelkast maximaal twee dagen, in de vriezer maximaal drie maanden.