DIEMEN - Acht op de tien Nederlanders zegt niet genoeg van de schijf van vijf te eten. Hierbij staat vis op de eerste plaats, gevolgd door fruit en zuivel. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard Direct in opdracht van een product van voedingssupplementen.
Panelwizard vroeg 791 respondenten naar hun eet- en drinkgewoonten. Bijna iedereen bleek te weten dat gezond en gevarieerd eten belangrijk is, maar slechts 5 procent hield zich daadwerkelijk aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden. Een derde weet dat hij of zij van een bepaald voedingsmiddel te weinig binnenkrijgt, maar doet er niets aan.
Weinig vis
Het merendeel (93 procent) zegt te weinig vis te eten. Nog minder dan de helft van de Nederlanders gaf aan dagelijks groente te eten en melk te drinken. Met vezels is het beter gesteld: meer dan zeven van de tien respondenten kiest dagelijks voor vezelrijke voeding.
Schaaldieren
Gemakzucht om eten niet te willen bereiden en het niet lusten zijn belangrijke redenen voor het tekort op het bord. Nederlanders geven aan geen vis, schaaldieren, spruitjes en orgaanvlees te lusten. Vooral de smaak is volgens driekwart van doorslaggevend belang, gevolgd door geur (46 procent) en de structuur (37 procent).
- Dagravit