DEN HAAG - Een derde van de Nederlanders maakt zich meer zorgen over de veiligheid van eten na de uitbraken van EHEC en ESBL eerder dit jaar. Bijna vier op de tien mensen let nu meer op hygiëne, maar tegelijkertijd onderschat een kwart van de mensen hun eigen invloed op het voorkomen van besmetting.
Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder ruim 2000 Nederlanders.
Veiligheid
Sinds de uitbraak van EHEC en de ESBL-besmettingen maken met name vrouwen en 55-plussers zich meer zorgen over de veiligheid van hun eten. Dit zijn dan ook de groepen die hebben besloten anders met de bereiding van eten om te gaan. Rauwe groenten worden nu beter gewassen onder stromend water (18 procent), er wordt meer gelet op hygiëne (16 procent) en 12 procent wast zijn handen beter dan vroeger.
Handen wassen
Van alle ondervraagden geeft 79 procent aan altijd de handen te wassen voordat het eten wordt bereid. Het Voedingscentrum is positief verrast over het hoge aantal mensen dat zich bewust is van het belang van schone handen. "Hiermee wordt voorkomen dat ziekmakers als bacteriën en virussen worden overgebracht op het eten."
TGT
Het onderzoek ‘Voedselveiligheid’ laat ook zien dat er onder Nederlanders nog de nodige onwetendheid heerst over de mogelijkheden om zelf de kans op voedselvergiftiging te verkleinen. Een op de tien mensen eet wel eens een bederfelijk product na de TGT-datum. Deze datum staat voor Te Gebruiken Tot. Na deze houdbaarheidsdatum op verse, kort houdbare producten is de kans op bederf zeer groot.
Kruisbesmetting
Maar liefst een kwart van de respondenten geeft aan dat ze niet altijd het keukengerei wassen of verwisselen tussen de bereiding van rauw en bereid voedsel. Deze mensen nemen daarmee het risico op kruisbesmetting en een voedselvergiftiging. Ze lijken hun eigen rol te onderschatten bij het voorkomen van een dergelijk, vermijdbaar risico.
Gezinnen
Het Voedingscentrum vindt het zorgelijk dat gezinnen met jonge kinderen nonchalanter met hygiëne lijken om te gaan. Deze gezinnen zeggen vaker geen rekening te houden met de houdbaarheidsdatum en wassen minder vaak hun handen, terwijl juist baby’s en jonge kinderen kwetsbaarder zijn voor voedselinfecties.
Verder denkt 24 procent van alle ondervraagden zelf geen invloed te hebben op de kans om besmetting van het eten te verkleinen. Echter, met een paar simpele hygiëneregels kunnen de meeste voedselbesmettingen en ook de kans op ESBL- en EHEC-besmetting zeer sterk gereduceerd worden.
- Voedingscentrum