Minder allergiewaarschuwingen op etiketten nodig

Getty Images

UTRECHT - Zelfs mensen met een extreme voedselallergie blijken niet altijd een allergische reactie te krijgen. Het UMC Utrecht en TNO onderzoeken daarom de drempelwaarden bij voedselallergie: vanaf welke concentratie moeten fabrikanten vermelden dat allergenen in het eten zitten?

"Vroeger dachten we dat een allergische reactie alles of niets was. Een patiënt zou altijd reageren, ook op een minuscule hoeveelheid allergeen, pinda bijvoorbeeld. Wij hebben laten zien dat dat niet zo is. Ook extreem gevoelige patiënten kennen drempelwaarden", zegt dermatoloog dr. André Knulst.

​Waarschuwingen
Met deze kennis bedenken het UMC Utrecht en TNO nu samen met de overheid, patiënten­organisaties en de voedselindustrie vanaf welke allergeenconcentraties verpakkingen een waarschuwing moeten bevatten. Het doel is 95 tot 99 procent van de patiënten volledig te beschermen. Verwacht wordt dat de resterende 1 tot 5 procent slechts een milde reactie zal krijgen omdat de concentratie allergeen zo laag is.

​Sporen
Het betekent dat voedingsbedrijven alleen boven een bepaalde concentratie melding hoeven maken van een allergeen. Dat is slimmer dan de universele waarschuwing 'kan sporen van ... bevatten' die nu op heel veel voedingsmiddelen staat.

Bron 
  • UMC Utrecht