Kinderen consumeren niet te veel zoetstoffen

Getty Images

DEN HAAG - Kinderen van twee tot zeven jaar krijgen niet te veel zoetstoffen binnen. Dit blijkt uit het onderzoek van het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Steeds vaker worden zoetstoffen aan levensmiddelen toegevoegd. Het is daarom belangrijk te meten of de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet wordt overschreden. Een ADI is de hoeveelheid van een voedseltoevoeging die dagelijks kan worden ingenomen gedurende het hele leven zonder een gezondheidsrisico te veroorzaken.

Bij kinderen is vaak sprake van een gelijktijdige blootstelling aan meerdere soorten zoetstoffen. Het is niet wetenschappelijk vastgesteld of mengsels van zoetstoffen een nadelig gezondheidseffect kunnen hebben.

Kunstmatig gezoete levensmiddelen
58 procent van de twee tot zeven jaar oude kinderen consumeren kunstmatig gezoete levensmiddelen. De belangrijkste bronnen zijn yoghurtdranken, siropen, frisdranken en supplementen zoals vitaminepreparaten. Daarnaast krijgen bijna alle kinderen zoetstof binnen via tandpasta.

Omdat het gebruik van zoetstoffen toeneemt adviseert de VWA de overheid wel onderzoek te laten doen naar het gebruik van deze stoffen.

Auteur 
Bron 
  • nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit