Het eten van rauwe vleesproducten, vooral filet americain, kan toxoplasmose veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door het minimaal 48 uur in te vriezen bij een temperatuur van -12 graden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii, deze kan in rauw vlees voorkomen. Het kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten en aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij kinderen. Daarom wordt zwangere aangeraden geen rauw vlees te eten. Ruim 750 mensen worden jaarlijks ziek door toxoplasmose. Bijna de helft daarvan heeft aangeboren afwijkingen. Ongeveer 50 procent van de ziektegevallen komt door het eten van vleesproducten. Een andere bekende ziekteverwekker is de kattenbak.
Het invriezen zal leiden tot een daling van de ziektelast van toxoplasmose, een daling van de zorgkosten, kosten van speciaal onderwijs en kosten door productiviteitsverliezen. Het voorkomen van besmetting zou volgens het RIVM 10 tot 30 miljoen euro per jaar kunnen besparen.
De interventie geldt voor de volgende producten: pittige steak tartaar (ook bekend als filet americain, gemaakt van rundvlees), biefstuk, lamskotelet en been van schapenvlees. Dit zijn de producten die het meest verkocht worden.
- RIVM