WAGENINGEN - 'Goede' zouten, zoals kalium, hebben een positieve invloed op de bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen University en Unilever. Het effect van kaliumzout staat zelfs gelijk aan het halveren van de 'slechte' zoutinname.
Voor het onderzoek werd naar de kaliumconsumptie in 21 landen over de hele wereld gekeken. De gemiddelde kaliuminname varieert van 1,7 tot 3,7 gram per dag. Pas vanaf de aanbevolen hoeveelheid van 4,7 gram per dag heeft kalium positieve gevolgen voor de gezondheid.
Nederlanders krijgen gemiddeld 9 tot 10 gram keukenzout per dag binnen, terwijl 6 gram wordt aanbevolen. Internationaal wordt door de World Health Organisation zelfs 5 gram per dag aanbevolen. Vooral in bewerkte producten, zoals brood, kant-en-klaar maaltijden, sauzen, hartige snacks en pizza's, zit veel zout.
Hart- en vaatziekten
De kans op hart- en vaatziekten wordt hoger zodra de bloeddruk hoger is. In Nederland heeft slechts 20-30 procent van de bevolking een optimale bloeddruk (van 120/80).
Het verlagen van de slechte zoutconsumptie en het verhogen van de hoeveelheid kalium is een goede manier om je bloeddruk te verbeteren.
De onderzoekers pleiten daarom voor een betere naleving van de richtlijnen voor gezonde voeding. Mensen moeten meer groenten en fruit eten en keukenzout in bewerkte voedingsmiddelen moet deels vervangen worden door kalium.
Een artikel over het onderzoek is deze week verschenen in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.
- Wageningen University