De beste bronnen op een rij
Kalium kan je helpen om je bloeddruk te verlagen. De aanbevolen hoeveelheid kalium voor volwassenen is 3,5 g/dag volgens de voedingsnormen van de Gezondheidsraad (2018). Maar wat kun je dan het beste eten? Hieronder een overzicht met de hoeveelheid kalium per portie.
Aardappel, gekookt
1 portie = 1 middelgrote aardappel (180 g)
Kalium: 794 mg
Calorieën: 137 kcal
Linzen, gekookt
1 portie = 100 g
Kalium: 657 mg
Calorieën: 88 kcal
Macaroni, gekookt
1 portie = 250 g
Kalium: 47 mg
Calorieën: 235 kcal
Spinazie, diepvries gekookt
1 portie = 90 g
Kalium: 315 mg
Caloriën: 14 kcal
Tomaat, rauw
1 portie = 1 middelgrote tomaat (85 g)
Kalium: 218 mg
Calorieën: 9 kcal
Banaan
1 portie = 1 middelgrote banaan (100 g)
Kalium: 358 mg
Calorieën: 88 kcal
Kersen
1 portie = schaaltje (100 g)
Kalium = 248 mg
Calorieën = 57 kcal
Peer, geschild
1 portie = 1 middelgrote peer (170 g)
Kalium: 190 mg
Calorieën: 80 kcal
Halfvolle melk
1 portie = 1 glas/beker (250 ml)
Kalium: 387 mg
Calorieën: 117 kcal
Vruchtenyoghurt (vol)
1 portie = 1 bekertje (150 g)
Kalium: 232 mg
Calorieën: 142 kcal
Sinaasappelsap
1 portie = 1 glas (250 ml)
Kalium: 450 mg
Calorieën: 97 kcal
Muesli, zonder suiker
1 portie = 50 g
Kalium: 195 mg
Calorieën: 192 kcal
Runderrosbief
1 portie = 3 plakken (108 g)
Kalium: 413 mg
Calorieën: 180 kcal
Zalm, bereid
1 portie = 1 middelgrote zalmsteak (100 g)
Kalium: 396 mg
Calorieën: 271 kcal
Bronnen:
• Kalium en caloriegegevens komen uit: USDA National Nutrition Database for Standard Reference.
• De portiegroottes komen uit: Food Portion Size. 3r Edition, Ministery of Agriculture, Fisheries and Food, Helen Crawly Ed. HMSO (2004).