70 procent van Nederlanders wil vlees niet opgeven

Maar we zijn wel minder vlees gaan eten

Vrouw schept vleeswaren op
Getty Images

Volwassenen eten bij 63 procent van alle hoofdmaaltijden vlees. Van de 7 hoofdmaaltijden in een week eten Nederlanders dus gemiddeld 4,4 maaltijden met vlees. Van de andere hoofdmaaltijden zijn 1,8 vegetarisch of volledig plantaardig (veganistisch) en 0,8 maaltijden met vis. De hoofdmaaltijd is de belangrijkste maaltijd van de dag. Voor veel mensen is dat het avondeten. We zijn wel minder vlees gaan eten, maar 70 procent van de Nederlanders geeft aan vlees niet helemaal te willen opgeven.

Dat blijkt uit het rapport 'Nederland in cijfers' van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Mannen eten vaker vlees dan vrouwen

Mannen eten vaker vlees bij de hoofdmaaltijd dan vrouwen, terwijl vrouwen juist vaker een vegetarische of volledig plantaardige maaltijd eten. Ze eten even vaak een maaltijd met vis. De grootste verschillen tussen mannen en vrouwen zijn te vinden onder jongeren van 18 tot 25 jaar. In die leeftijdsgroep eten mannen bij 71 procent van de hoofdmaaltijden vlees en bij 19 procent vegetarisch. Vrouwen van dezelfde leeftijd eten bij 60 procent van de hoofdmaaltijden vlees en bij 31 procent vegetarisch. Gemiddeld eten mannen 81 gram vlees per dag bij de hoofdmaaltijd, en vrouwen 52 gram.

Lees ook: risico op diabetes al groter bij 50 gram vlees

Vooral ouderen zijn minder vlees gaan eten

Van de 18‑plussers zei 35 procent het afgelopen jaar minder vlees te zijn gaan eten, 2 procent is juist meer vlees gaan eten. Ouderen zeiden vaker dat zij minder vlees zijn gaan eten, terwijl jongeren wat vaker zeggen dat ze meer vlees zijn gaan eten. Het percentage dat geen vlees eet is het hoogst onder 25- tot 35‑jarigen.

Ouderen zijn minder vlees gaan eten
CBS

Geen of weinig vlees eten voor klimaat en milieu

Zorgen over klimaat of milieu is voor volwassenen de meest genoemde reden om geen of weinig vlees te eten (20 procent). Ook de eigen gezondheid en dierenwelzijn worden in verhouding vaak als reden genoemd (beide 18 procent). Voor 75‑plussers is de eigen gezondheid de meest genoemde reden om geen of weinig vlees te eten. Voor hen spelen zorgen over klimaat en milieu minder dan voor andere leeftijden. Dat vlees duur is, is voor jongere leeftijdsgroepen vaker reden om geen of weinig vlees te eten dan voor oudere leeftijdsgroepen.

7 op de 10 volwassen niet bereid vlees eten op te geven

Van de 18‑plussers die vlees eten geeft 34 procent aan dat ze eigenlijk minder vlees zouden moeten eten, terwijl 70 procent zegt vlees eten niet op te willen geven. Volwassenen jonger dan 55 jaar zeggen vaker dat ze eigenlijk minder vlees zouden moeten eten dan 55‑plussers. Tegelijk zeggen ze ook wat vaker dat ze vlees eten niet willen opgeven: dit verschilt van 64 procent onder 65- tot 75‑jarigen, tot 74 procent onder 25- tot 35‑jarigen.

Bereidheid om geen vlees te eten
CBS
Auteur 
Bron 
  • CBS