Bijna alle Nederlanders krijgen voldoende jodium binnen. Alleen eters van brood zonder gejodeerd zout (zoals biologisch of zelfgebakken brood) en zwangere vrouwen lopen mogelijk risico om te weinig jodium binnen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Jodium is van belang voor een normale groei en ontwikkeling en voor een goede stofwisseling. Een tekort kan de werking van de schildklier verstoren. Omdat er van nature te weinig jodium zit in gewassen, wordt het via zout toegevoegd aan brood.
Dit gejodeerde zout mag ook in andere producten worden gebruikt. Sinds 2009 is de hoeveelheid (gejodeerd) zout in brood een aantal keer verlaagd in. Het onderzoek van het RIVM toont aan dat dit er niet toe heeft geleid dat mensen nu te weinig jodium binnenkrijgen.
Te weinig jodium
Toch krijgen bepaalde groepen mensen mogelijk te weinig jodium binnen. Dat zijn mensen die brood eten waaraan geen gejodeerd zout is toegevoegd, bijvoorbeeld bij zelf gebakken brood en een deel van het biologische brood. Het is onbekend hoe groot deze groep precies is en of deze mensen via andere jodiumbevattende voedingsmiddelen hun jodiuminname op peil houden.
Zwangere vrouwen
Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, krijgen mogelijk te weinig jodium binnen. Zij hebben meer jodium nodig in vergelijking met vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan jodium tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren een verminderde cognitieve ontwikkeling van het kind kan veroorzaken. Er is nog te weinig bekend over het voedingspatroon van zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en daarom wil het RIVM dat dat onderzocht wordt.
- RIVM