Een op de vijf Nederlanders vermijdt huisarts door schaamte

urine-stoelgang
Getty Images

3,3 miljoen Nederlanders stellen uit schaamte voor een gezondheidsklacht weleens een huisartsenbezoek uit. Voor ruim een derde van hen (37 procent) duurt dit uitstel een half jaar of langer. Daarnaast zorgde de coronacrisis ervoor dat minder mensen (16 procent) naar de huisarts gingen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van gezondheids- en hygiënebedrijf Essity.

Om te voorkomen dat zij met een arts over hun symptomen moeten praten, zoeken 5,5 miljoen Nederlanders in plaats daarvan liever via Google naar een diagnose op het gebied van intieme gezondheidsproblemen.

Intieme klachten

Huisarts dr. Danka Stuijver herkent dit uit haar praktijk: "Ik ervaar geregeld dat schaamte voor intieme klachten mensen ervan weerhoudt om op tijd hulp te zoeken. Pas wanneer klachten erger worden dan de schaamte gaan velen pas naar de huisarts, terwijl het inschakelen van medische hulp in een vroeg stadium erger had kunnen voorkomen."

Ook benadrukt ze dat dokters vaak meer moeite hebben met het omgaan met de schaamte van een patiënt dan met hun lichamelijke klacht, hoe intiem deze ook is: "Het is voor artsen 'just another day at the office'. Wij vinden niks raar, alles is bespreekbaar binnen de muren van de spreekkamer en juist door open en eerlijk te zijn over je klachten help je ons zodat wij op onze beurt jou beter kunnen helpen", aldus dr. Danka Stuijver.

Coronacrisis

Naast schaamte, heeft de coronacrisis ook bij veel mensen voor een hogere drempel bij de huisarts gezorgd. 2,7 miljoen Nederlanders kozen er in de afgelopen achttien maanden voor geen huisarts te bezoeken vanwege de druk op de zorg. Verwarring kan hiervoor een reden zijn. Zo vonden 6,9 miljoen Nederlanders dat er gemengde berichtgeving was over het wel of niet naar een huisarts gaan in verband met bepaalde symptomen.

Zorgelijk, vindt Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: "Dit onderzoek laat zien dat schaamte ertoe kan leiden dat zorgwekkende symptomen onopgemerkt blijven, met alle mogelijke gevolgen van dien. Denk hierbij aan klachten gerelateerd aan incontinentie, veranderingen in de stoelgang maar ook bijvoorbeeld lipoedeem. We praten zonder problemen over de ontlasting van onze kinderen of huisdieren, maar beschouwen onze eigen gezondheid op dit vlak als een taboe. Dit moet veranderen."

Bron 
  • Essity