Waarschuwing voor dagelijks gebruik lipgloss

Getty Images

Een beetje vrouw kan tegenwoordig niet meer zonder lipgloss. Overal glanzen de lippen je tegemoet. Maar uit Duits onderzoek blijkt dat dagelijks gebruik van lipgloss schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Dat schrijft het Duitse tijdschrift Ökotest. Het consumentenblad onderzocht 24 populaire merken lipgloss die in de schappen staan bij drogisterijen en parfumeries. Slechts vier daarvan bleken echt veilig te zijn.

Het tijdschrift komt met een waslijst aan giftige stoffen die bij de andere merken lipgloss werden gevonden. Een greep: CI 11680, CI 11920, CI15800, CI 16230. Ook vonden de onderzoekers paraffines en siliconen. Volslagen onbekende stoffen voor de leek, maar volgens Duitse wetenschappers kunnen ze onder meer de lever, de nieren en de lymfeklieren aantasten als ze in het lichaam terecht komen en daar te lang blijven. Ook zouden ze huidreacties en astma kunnen veroorzaken.

Probleem bij lipgloss is dat het weliswaar op de lippen wordt aangebracht, maar vervolgens vaak in de mond en vervolgens het lichaam terecht komt met eten of drinken. De kleurstof Tartrazin bijvoorbeeld is weliswaar toegestaan in cosmetica, omdat het op de huid geen kwaad kan, maar over de inwendige risico's wordt nog gediscussieerd. Volgens Jan D. Bos, hoogleraar dermatologie aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en voorzitter van het dagelijks bestuur van het Nationaal Huidfonds, is het probleem bij cosmetica in het algemeen dat veel grondstoffen ervan in het verleden niet zijn getest op zogenoemde toxische, giftige, effecten.

Hoewel er inmiddels meer aandacht is voor de mogelijke schadelijke effecten van stoffen in cosmetica, is het volgens Bos onmogelijk om de tienduizenden grondstoffen met terugwerkende kracht te onderzoeken. Het kost zo'n 200 miljoen euro om een grondstof te testen voor een geneesmiddel op de huid. Reken maar uit hoeveel het zou kosten om datzelfde te doen voor de tienduizenden stoffen in cosmetica.

Of het nodig is om lipgloss uit de make-uptas te verbannen, betwijfelt Bos. Je hebt vaak een enorme hoeveelheid van een stof nodig, voordat het schadelijk is. Bos vergelijkt het met de berichten over kankerverwekkende stoffen in haarverf. Als je een megahoeveelheid van die stof in een muis spuit, heeft die misschien een jaar later blaaskanker. Maar dat zegt niet veel over het effect van een kleine hoeveelheid op de blaas van een mens. Daarvoor is meer onderzoek nodig.'

Maar het Duitse tijdschrift Ökotest komt tot een andere conclusie: opbergen die lipgloss.
Klik hier voor het onderzoek (Duits)

 

Auteur 
Bron 
  • Elsevier