Het belang van micropauzes
Heb jij een kantoorbaan en zit je dagelijks uren achtereen aan je bureau? Dikke kans dat je je aan het einde dag vaak futloos voelt of zelfs uitgeput bent. Je kan veel beter ieder uur een korte pauze, oftewel een micropauze nemen. Niet alleen fysiek beter, maar ook voor je brein.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die gedurende de werkdag micropauzes houden zich beter kunnen focussen én productiever zijn dan mensen die onafgebroken doorwerken.
Neurowetenschapper Marcia Goddard stelt in het NRC dat de positieve werking van micropauzes vast staat. "Sterker nog: er is wat mij betreft geen enkele goede reden om langer dan een uur te werken zónder pauze."
Reset de hersenen
Regelmatig een rustmoment is dus belangrijk. "De hersenen hebben een aandachtsspanne van ongeveer veertig minuten. Daarna schakelen de hersenen een tandje terug en wordt de focus minder. Dit komt het werk niet ten goede. Het nemen van pauzes reset de hersenen", aldus Goddard in de krant.
Hoe zo'n korte pauze eruit ziet? Je blijft natuurlijk niet achter je computer zitten of op je smartphone zitten facebook, instagrammen of iets anders. Daar rusten de hersenen niet van uit. Loop even naar de koffieautomaat of doe even rek- en strekoefeningen. Een micropauze is vijf minuten per uur of twee minuten per half uur. Iedereen moet voor zichzelf ontdekken wat het beste bij hem past en goed voelt.
Het is trouwens ook van belang een korte pauze te houden als je ergens middenin zit of net lekker bezig bent. Na een uur werken ben je sowieso minder effectief en is ook de kans op het maken van fouten groter.
Hoe pak je het aan?
Nu kun je je iedere dag wel voornemen om pauzes en rustmomenten in te lassen, maar in de praktijk zie je dat mensen vaak toch weer in oude patronen vallen. Zorg er dus voor dat het routine wordt. Hoe pak je dit aan?
Allereerst is het van belang om vaste pauzemomenten in te lassen. Loop bijvoorbeeld iedere dag om tien uur naar de koffieautomaat voor een lekker bakje koffie of thee. Lukt het je niet om dit uit jezelf te doen? Installeer dan pauzesoftware op je computer. Dan ben je verplicht om pauzes te houden.
Ook kun je met jezelf afspreken om in een pauze even naar buiten te gaan en een klein rondje te lopen. Of loop bijvoorbeeld drie keer de trap op en af om even goed je spieren te bewegen en je bloedcirculatie op gang te helpen. Zo voorkom je overmatige spierspanning en lichamelijke klachten. Zie een pauze niet als niet werken, maar als investering in beter presteren en effectiever werken.
Doe in een andere pauze rek- en strekoefeningen om schouder- en nekklachten te voorkomen. Laat je schouders goed zakken, draai ze even een paar keer naar voren en achter zodat alles soepel blijft. Als je er continu spanning op houdt, zul je op de lange termijn klachten krijgen. Let hierbij ook op je ademhaling, adem een paar keer diep in en blaas goed uit.
Neem altijd de tijd om pauze te houden
Als je druk bent, zul je snel geneigd zijn de micropauzes te skippen. Doe dit vooral niet. Maar hou altijd in je achterhoofd dat die pauzes je juist fris en scherp houden waardoor je productiever bent en beter werk zult leveren.
- NRC Handelsblad