Niet langer druk druk druk?

Getty Images

De laatste tijd ben ik zo gejaagd. Het valt me op dat ik me vaak druk maak en daardoor stress heb. Maar achteraf valt het altijd mee en baal ik dat ik me zo druk heb gemaakt. Maar een volgende keer maak ik me gewoon weer druk! Wat kan ik doen om rustig te blijven?

C.

Anne van der Veen, psycholoog

Als je zo gejaagd bent, let dan op welke gedachten en gevoelens je haastig maken; wat ervoor zorgt dat je gaat rennen. Denk je bijvoorbeeld vaak in 'moeten' of in 'niet mogen'. Of komen de woorden 'eventjes dit, eventjes dat' vaak in je hoofd op?

Let er dan eens op of die gedachten wel kloppen. Moet je het echt doen? Is het echt nodig? Heb je het jezelf opgelegd, of is er echt een soort noodzaak? Heb ik die haast ergens voor nodig ofzo? Vaak is het antwoord nee, en stress je dus voor niets. Voel hoe je lichaam al rustiger wordt als je je bedenkt dat het niet echt móet.

En in hoeverre mág je iets niet? Is het zo dat anderen jou dat vertellen? Of zeg je dat eerder tegen jezelf? Voel hoe je lichaam reageert als je denkt dat dingen vooral van jezelf niet mogen. En dat jij dus zelf degene bent die je vertelt dat het heus wel mag!

Vaak denken dat je iets 'even', 'gauw', 'snel' zal doen (of erger: eventjes moet doen) maken je lichaam onrustig. Terwijl het helemaal niet eventjes hoeft! Vaak heb je voldoende tijd. Maar je lichaam gelooft elke gedachte. En zal dus op de gedachten reageren. Gevolg: een gejaagd gevoel waar het helemaal niet nodig is.

Wat kun je doen: elke keer als je gedachten hebt van 'eventjes'. Corrigeer dan jezelf en herhaal de gedachte, maar laat het 'eventjes' weg. De gedachte 'ik moet dit eventjes doen' wordt: ik ga dit doen. Voel aan je lichaam hoe het zich ontspant, want ook deze gedachte wordt geloofd.

Als je jezelf meer wilt analyseren, stel jezelf de vraag: 'Wie heeft baat bij mijn moeten en niet mogen?' Maar vooral 'Wie heeft last van mijn moeten?' (ik). 'Wie heeft baat bij dat ik dit eventjes doe?' 'Wie heeft last van dat ik alles eventjes doe..?' (ik).

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.