Waarom Nederlanders zoveel zitten

Getty Images

Nederlanders zijn goed in zitten. We zitten te lang en te veel én zijn er met gemiddeld tien uur per dag zelfs Europees kampioen in. Terwijl het slecht voor je is. Maar waarom? Over de psychologische kant is nog maar weinig bekend. Psycholoog Pam ten Broeke van het Behavioural Science Institure van de Radboud Universiteit onderzoekt de psychologie achter ons zitgedrag.

Uit het onderzoek kwamen verschillende interessante inzichten. Zo blijken mensen vooral 's ochtends veel in dezelfde houding te zitten en wordt er in de loop van de dag veel meer bewogen en gewisseld van houding.

"Dit vonden we interessant. Hoewel mensen mentaal vermoeid zijn aan het einde van de werkdag gedragen ze zich desondanks gezonder. Dit staat in contrast met ander gezondheidsgedrag, zoals eten of sporten. Mogelijk kunnen mensen zich aan het einde van de werkdag minder goed concentreren op hun werk, en staan ze dan sneller op van hun werkplek om bijvoorbeeld iets te pakken of een korte pauze te nemen. Gezondere zitpatronen dus.", aldus ten Broeke op ru.nl.

Zitgedrag

De onderzoekers bestudeerden het zitgedrag van meer dan 150 mensen met een kantoorbaan. De deelnemers kregen een activiteitmeter om en werden zo'n vier dagen gevolgd. Ze keken onder andere naar hoe snel mensen wisselden tussen zitten en staan. Dat bleken mensen zo'n honderd keer per dag te doen. "Eerder onderzoek keek alleen naar het totaal aantal uren zitten en staan per dag, en deed eigenlijk maar weinig met al die wisselingen. Wij wilden deze wisselingen van houding juist allemaal apart te bekijken."

Op deze manier willen de onderzoekers beter verbanden kunnen leggen met andere psychologische processen die over de dag dynamisch zijn, zoals vermoeidheid of de fysieke omgeving waarin je je bevindt. Door het waarom te ontdekken, hopen ze op de langere termijn aanknopingspunten te vinden om gezonder zitgedrag te stimuleren.

Auteur 
Bron 
  • Radboud Universiteit Nijmegen