Het effect van licht op je gezondheid en geluk
In de moderne wereld besteden we 90 procent van onze tijd binnen, terwijl daglicht zo belangrijk is. Voor je brein, je humeur en je nachtrust, want zegt psycholoog, architect en lichtexpert Karl Ryberg in de Britse krant de Telegraph: 'Elektrisch licht is als ingeblikt voedsel. Het voedt je lichaam, maar geeft je geen energie.' We hebben een aantal positieve effecten van daglicht voor je op een rij gezet.
Om beter te slapen
Hoe meer daglicht, hoe beter je nachtrust. Mensen die gedurende de dag meer worden blootgesteld aan wit licht slapen 's nachts gemiddeld langer. In een onderzoek uitgevoerd door de Northwestern University in Chicago ontdekte men dat 'vergeleken met werknemers in kantoren zonder ramen, degenen met ramen op de werkplek werden blootgesteld aan 173 procent meer wit licht en ’s nachts gemiddeld 46 minuten langer sliepen. Werknemers zonder ramen meldden lagere scores dan hun collega’s op metingen van de kwaliteit van leven met betrekking tot lichamelijke problemen en vitaliteit. Ze scoorden ook slechter op metingen van algemene slaapkwaliteit, slaapefficiëntie, slaapstoornissen en functioneren overdag. Kun je je werkomstandigheden niet veranderen? Probeer dan naar buiten te gaan, bij voorkeur rond lunchtijd: een fikse dosis echt daglicht rond het middaguur is namelijk de beste manier om voldoende licht te krijgen.
Voor een beter humeur
Natuurlijk licht beïnvloedt ook het humeur. Een onderzoek bij ratten, uitgevoerd aan de National University of Pennsylvania, waarbij de dieren het lange periodes zonder licht moesten stellen, toonde aan dat 'de dieren niet alleen depressief gedrag vertoonden, maar ook schade opliepen in hersengebieden waarvan bekend is dat deze bij mensen minder actief zijn tijdens een depressie.' Tegenwoordig is ook bekend dat licht een cruciale rol speelt bij het optreden van een Seizoensafhankelijke Depressie (SAD). Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat een tekort aan licht tijdens de winterperiode impact heeft op het deel van het brein dat serotonine aanmaakt, de stemmingsregelaar die essentieel is voor het psychisch welzijn van de mens.
Voor je biologische klok
Daglicht heeft ook een enorme impact op je biologische klok. Uit onderzoek van Johanna Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum blijkt dat elektrisch licht het biologische ritme enorm overhoop haalt. De studie van Meijer en haar collega's liet zien dat muizen die werden blootgesteld aan 24 uur licht per dag gedurende een periode van zes maanden, een aantal verontrustende kenmerken vertoonden.' Cruciaal hierbij is dat deze verstoring resulteerde in een verlies van spierspanning en botdichtheid. Opmerkelijk genoeg werd dit weer terug gedraaid zodra de normale licht-donkercyclus van de dieren was hersteld.
Meer lezen?
Deze informatie komt uit het boek Licht van Karl Ryberg. Hij is een psycholoog en architect uit Stockholm. Hij werkt al dertig jaar met praktische lichttherapie. Ryberg studeerde biologie in Engeland en Rusland en is wereldwijd een erkende spreker op het gebied van licht. In zijn nieuwe boek ontrafelt de lichtexpert de wetenschap rond licht en geeft praktische tips en adviezen. Ontdek wat licht eigenlijk is, hoe het werkt en hoe je maximaal gebruik kunt maken van de positieve en herstellende effecten die het kan hebben.
- Telegraph.co.uk
- Het boek Licht