Slapen: wat is beter, raam open of dicht?

Open raam voor frisse lucht?

Getty Images

Als er ergens mot over is in de slaapkamer, is het vaak over de temperatuur. Want je zal zien: hij wil het raam potdicht, terwijl jij alleen kunt slapen in de frisse lucht van een open raam. Wat is beter?

Een open raam is lekker vanwege de frisse lucht. Veel mensen slapen er heerlijk door, zeker in de zomer. Andere mensen willen niet 'op de tocht' liggen, vinden een open raam te koud of kunnen niet slapen met het raam openen vanwege geluid van buitenaf.

Of je nu 'team open' of 'team dicht' bent, over één ding valt niet te twisten: goede ventilatie is echt nodig in de slaapkamer. Slechte ventilatie in huis veroorzaakt gezondheidsproblemen als ademhalingsproblemen, hoofdpijn en allergieën. Voor mensen met luchtwegklachten is vooral het afvoeren van vocht van belang. Huisstofmijt en schimmels gedijen in droge lucht namelijk minder goed.

Het is een fabeltje dat het voldoende is om regelmatig het raam open te zetten. De frisse lucht die binnenkomt is namelijk na een half uur verdwenen. Zo nu en dan luchten is dus niet voldoende. Goed ventileren doe je 24 uur per dag. Dus altijd de roosters open of de (klap)ramen op een kier. Voor wie het heeft: altijd het mechanische ventilatiesysteem aan.

We ademen koolstofdioxide uit

Die goede ventilatie is voor de slaapkamer extra belangrijk omdat slaapkamers meestal niet hele grote ruimtes zijn. En tijdens onze slaap ademen we koolstofdioxide uit. Zonder een goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer ’s nachts snel toe. Dat is gelukkig niet slecht voor je gezondheid, maar wel slecht voor je slaap. Uit onderzoek van de universiteit van Eindhoven blijkt namelijk dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als de koolstofdioxidewaarden in de lucht laag zijn. Deens onderzoek laat weer zien dat een lage koolstofdioxide-score in de nacht zorgt voor een beter concentratievermogen gedurende de dag. Te weinig zuurstof in je slaapkamer kan bovendien hoofdpijn veroorzaken. Allemaal goede redenen om dat raam wat vaker open te zetten dus.

Toch hebben voorstanders van een dicht raam ook een punt: je vergroot niet alleen de kans op geluidsoverlast, maar ook op inbraak door met het raam open te slapen. En er gaat, vooral in herfst en winter, natuurlijk ook warmte verloren als je het raam open hebt staan. De beste temperatuur in de slaapkamer is overigens 16-18 graden. Als het  erg warm is in de slaapkamer, slaap je erg onrustig en zweet je. Als het te koud is in de slaapkamer is je lichaam continu bezig met het corrigeren van de temperatuur van het lichaam met als gevolg dat je onrustig slaapt.

Auteur 
Bron 
  • NRC Handelsblad