Je slaap meten met een app, werkt dat wel?

Hoe accuraat zijn smartwatch, fitbit en andere wearables?

Slapen met smartwatch
Getty Images

Vrijwel iedereen die een slaap-app of wearable gebruikt kent het fenomeen: je wordt wakker, kijkt in de app en ziet dat je helemaal niet zo goed geslapen hebt als je dacht. Maar klopt dat wel? Hoe accuraat zijn al die apparaten en apps als het gaat om het meten van je slaap? Slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem van TU Eindhoven legt het uit in deze video.

Slaap is belangrijk, zowel voor je fysieke als je mentale gezondheid. Wetenschappers doen er dan ook veel onderzoek naar. Zo ook Sebastiaan Overeem, als slaaponderzoeker verbonden aan TU Eindhoven en Slaapcentrum Kempenhaege. Hij is van mening dat apps en smartwatches die inzicht in je nachtrust beloven te geven helemaal niet zo goed werken. Volgens hem moet je de grafieken die ze produceren dan ook met een korrel zout nemen. In deze video van de Universiteit van Nederland legt de somnoloog uit waarom dat is én laat hij zien hoe je slaap wel goed kan meten.

 

Somnoloog en neurowetenschapper Sebastiaan Overeem richt zich naast de algemene slaapgeneeskunde vooral op neurologische slaapstoornissen, met specifieke aandacht voor narcolepsie en slaapproblematiek bij de ziekte van Parkinson. Hij is verbonden aan Slaapcentrum Kempenhaege. Overeem is hoofd van dit centrum voor de aandachtsgebieden Wetenschap en Innovatie en coördineert het wetenschappelijk onderzoek. Dit wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij is aangesteld als hoogleraar op de leerstoel 'Advanced Sleep Monitoring'.

Auteur 
Bron 
  • Universiteit van Nederland