Word ook een superslaper
Hoogleraar psychologie Richard Wiseman is een man met een missie: hij wil iedereen een heerlijke nachtrust bezorgen. In zijn boek 'Nachtrust. Lessen in slaap' onthult hij wat er zich allemaal afspeelt in je lichaam en je hoofd terwijl je in bed ligt en wat de geheimen van superslapers zijn.
Ongeveer een derde van ons leven brengen we slapend door. Hoewel, uit een onderzoek van Wiseman onder 3000 Britten bleek dat 40 procent elke nacht hooguit 7 uur of nog minder sliep. Sinds de uitvinding van de gloeilamp blijven we steeds langer op. Dankzij internet, smartphones en de toegenomen werkdruk gaat het leven inmiddels bijna 24 uur per dag door en is de mens haast een nachtdier geworden.
Gevolgen slecht slapen
Nadat Wiseman in het eerste hoofdstuk, oftewel de eerste les, uitgelegd heeft wat er precies gebeurt als je slaapt, prent hij je in de tweede les grondig in waarom te weinig slapen zo slecht voor je is. Stoppen met slapen overleef je niet. Een uurtje korter slapen dan je nodig hebt, lijkt weinig kwaad te kunnen. Maar ook dat blijkt je lijf en geest al in de war te sturen. Een echte eye opener voor iedereen denkt dat hij lekker lang opblijven wel prima aan kan.
Geheim superslapers
Het is volgens Wiseman dus de hoogste tijd dat we beter gaan slapen. Uit onderzoek is gebleken dat er zogenaamde superslapers zijn. Die geluksvogels vertrekken wanneer ze maar willen naar een fijn dromenland en zijn bovengemiddeld gelukkig, succesvol en gezond. Het goede nieuws is dat bijna iedereen het in zich heeft om zo’n superslaper te worden. Hoe? Dat leer je in de volgende lessen.
Talloze onderzoeken
Nachtrust is meer dan een cursus beter slapen. Richard Wiseman bestookt je met interessante onderzoeksresultaten. Van zijn eigen slaaponderzoeken, maar ook van tientallen collega’s. De verslagen van soms bizarre experimenten die vroeger werden uitgevoerd zijn fascinerend. Bovendien werpen ze licht op de vele fabeltjes over slapen, dromen en andere nachtelijke verschijnselen. Elke les eindigt met een opdracht. Deze testjes geven je inzicht in je eigen slaapgedrag en helpen het verbeteren.
Dromen
Ook wie interesse heeft in dromen, kan in Nachtrust veel boeiende informatie vinden. Waarom droom je eigenlijk? Wat zorgt voor nachtmerries? Hoe stuur je je nachtelijke avonturen? En hoe kunnen dromen je overdag helpen om doelen te bereiken? Wat betekenen dromen, of is droomduiding klinkklare nonsens? Al deze vragen worden beantwoord aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken.