Wat kun je eraan doen?
Alle kinderen maken wel eens een periode door waarin ze moeilijker in slaap vallen. Baby's zingen of bonken met hun hoofd, peuters klampen zich aan je vast en kleuters proberen uit bed te klimmen. Zijn problemen met inslapen erg? En kun je er iets tegen doen?
Sommige baby's ontwikkelen rond hun zesde levensmaand een gewoonte voor het slapengaan, die ouders vaak nogal vreemd vinden. Het kind slaat half slapend met zijn hoofd heen en weer en bonkt soms tegen de randen van zijn bed.
Schudden, wiegen of bonken
Vaak gaat het samen met een soort neuriën of zingen. Vermoedelijk is bonken een overgang van activiteit naar rust. Het kind reageert op deze manier de spanning van de dag af.
Ongeveer 15 procent van de kinderen schudt, wiegt of bonkt met het hoofd voor het in slaap valt. Bonken gaat meestal vanzelf over voordat je kind drie jaar is. Als je kind boven die leeftijd blijft bonken, kan dit op een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking wijzen.
Kinderen voelen zelf niets van het bonken en het is niet hun bedoeling zichzelf pijn te doen. Toch hebben de hevigste bonkers blauwe plekken en schaafwonden. Om dit te voorkomen, kun je de randen van het ledikant bedekken met dekens of handdoeken. Zorg wel dat je kind hierin niet kan stikken.
Slaapweigering
Rond zijn tweede of derde jaar krijgt je kind een eigen willetje. Je kind weigert te gaan slapen of in bed te blijven liggen of roept en huilt in bed. Oudere kinderen zullen proberen uit bed te komen en hun ouders naar de woonkamer te volgen.
Mogelijk wil je kind controle houden over zijn of haar omgeving. Het durft zich niet aan de slaap over te geven. Als je kind bang is in zijn kamer en zich alleen voelt, wil hij of zij dat jij als vertrouwd persoon in de buurt blijft.
Vaste rituelen
Met vaste rituelen verminder je de angst voor het onbekende. Leer je kind de angst voor het alleen-zijn te overwinnen door hem of haar gerust te stellen met veilige en vertrouwde voorwerpen als knuffels en een aangenaam dekentje.
Stel daarnaast duidelijke grenzen als het gaat om slapengaan en in bed blijven. Moeilijk doen bij het slapengaan is een manier van kinderen om aandacht te vragen.
Wanneer je kind ouder wordt, kunnen ook andere problemen hem wakker houden. Denk bijvoorbeeld aan te veel lawaai of licht in zijn kamer, te laat eten, een nieuwe omgeving, ruzie of pesten op school, piekeren of het verlies van een dierbare.
Soms zijn medische redenen zoals verkoudheid, astma of jeuk de oorzaak van slaapproblemen bij kinderen. In dat geval kun je proberen de oorzaak van de slaapproblemen weg te nemen door eens met de huisarts te gaan praten.