Zo herken je een soa

Symptomen en complicaties

Getty Images

In onderstaande tabel lees je de symptomen en gevolgen van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Aandoening  Symptomen  (Mogelijke) complicaties 
Chlamydia  Vaak geen of milde symptomen, zoals afscheiding, ontsteking of lichte irritatie.  Onvruchtbaarheid bij vrouwen, ontsteking van de bijbal bij mannen. 
Gonorroe Afscheiding, ontsteking (genitaal, anaal of oraal), bij vrouwen vaak geen klachten. Onvruchtbaarheid bij vrouwen, ontsteking van de bijbal bij mannen. 
Syfilis Eerst een pijnloos zweertje, later koorts, hoofd- en spierpijn.  Uitslag, zweren, aantasting van het zenuwstelsel, hart- en bloedvaten, infectie van de foetus. 
Genitale wratten Wratten, soms inwendig en soms niet zichtbaar, vaak geen symptomen. Bepaalde types wratten veroorzaken baarmoederhalskanker.
Herpes genitales

Blaasjes, vaak pijnlijk. 

Infectie van de foetus tijdens bevalling. 
Hepatitis B Geen klachten, vermoeidheid, lusteloosheid, misselijkheid, buikpijn, soms acute leverontsteking.  Geelzucht, leverkanker en de dood als gevolg van acute leverontsteking. 
Hiv Vermindering van de weerstand, waardoor infecties kunnen optreden. Aids.

Uit de tabel blijkt hoe belangrijk het is om op te letten bij soa's en ze te laten behandelen. De effecten op lange termijn kunnen ernstig zijn.

Hepatitis B

De laatste jaren is men veel meer te weten gekomen over de gevolgen van hepatitis B. Nu geneest 85 procent van de volwassenen van hepatitis B. De overige 15 procent houdt een chronische infectie, meestal zonder klachten.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor hepatitis B. De slaagkans ligt gemiddeld op 40 procent. Nog eens 40 procent van de besmette mensen kan de infectie onder controle houden door blijvend medicijngebruik.

In een aantal gevallen is de hepatitis B-vaccinatie gratis. Informeer hiervoor bij de GGD.

Op tijd naar huisarts

Wees waakzaam voor milde symptomen en ga op tijd naar de huisarts en blijf niet thuis uit schaamte. Dat kan veel leed voorkomen. Al vind je een bezoek naar de huisarts misschien eng en beschamend.

Auteur