Huisartsen dreigen komend jaar geen spiraaltjes meer te plaatsen. Nu krijgen ze nog 55 euro per spiraaltje. Volgend jaar wordt dat naar 18 euro teruggebracht.
Dat zeggen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) tegen de Volkskrant dinsdag.
Veel huisartsen willen vrouwen daarom weer doorverwijzen naar het ziekenhuis, terwijl daar het plaatsen van een spiraaltje zo'n 500 euro kost.
Duurder
"Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Ook goedwillende huisartsen zullen straks zeggen: ja, ik ben gekke henkie niet. Wij hebben veel huisartsen die nu zeggen: dan doe ik het niet meer," aldus vicevoorzitter Bram Stegeman van de LHV tegen de Volkskrant. "Dit is gedoemd te mislukken. Wij kunnen het niet uitleggen. Het maakt de zorg alleen maar duurder."
De maatregel van minister Edith Schippers en de zorgverzekeraars is bedoeld om te bezuinigen. Zij willen al jaren dat artsen voor bepaalde verrichtingen niet meer apart worden betaald, vanuit het idee dat dit artsen ertoe aanzet steeds meer ingrepen te doen. Vanaf 2015 worden huisartsen daarom anders gefinancierd. Dan moet 'meer de uitkomst van een verrichting worden betaald, dan alleen de verrichting zelf'. Een spiraaltje mag dan als een dubbel consult worden gedeclareerd, wat 18,08 euro kost.
Compensatie
Ter compensatie krijgen alle huisartsen nu een vast bedrag van 4 cent per ingeschreven patiënt per kwartaal, ook huisartsen die nooit spiraaltjes zetten. Volgens VWS blijft het totale bedrag gelijk. Maar juist die systematiek schiet de huisartsen in het verkeerde keelgat.