Aidsfonds: "Aidsepidemie is opnieuw gevaarlijk in opmars"

Getty Images

Aan de vooravond van Wereld Aids Dag waarschuwt Aidsfonds voor een groeiende aidsepidemie. Volgens een nieuw rapport van Aidsfonds staan we op een cruciaal keerpunt in de bestrijding van aids: of we grijpen nú in en we krijgen aids de wereld uit, of de epidemie wint met een explosie van nieuwe hiv-infecties. Er overlijden nu al drie keer zoveel mensen aan aids als in 1990.

Internationaal is afgesproken om nu alles op alles te zetten zodat aids in 2030 aids de wereld uit is. Volgens het rapport laten de ontwikkelingen van het afgelopen jaar een zorgwekkende trendbreuk zien. De internationale financiering voor de bestrijding van aids neemt wereldwijd af, terwijl nieuwe hiv-infecties juist dramatisch toenemen in sommige regio’s en landen. Bijvoorbeeld in Oost Europa-Centraal Azië is er sinds 2010 een toename van nieuwe hiv-infecties met 57 procent. Rusland en Oekraïne zijn de nieuwe brandhaarden van de aidsepidemie.

Doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen

Wereldwijd worden vooral jonge vrouwen onevenredig hard getroffen door de epidemie. Aids is doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen. "Na alle wereldwijde inspanningen van de afgelopen tientallen jaren is dit ronduit schokkend. Nu afwachten en nietsdoen betekent dat onze kinderen een onaanvaardbaar hoge prijs zullen betalen. Aids de wereld uit, het kán echt, we weten hoe het moet. Het komt aan op meer inzet, meer geld én op politieke wilskracht. De tijd dringt", volgens Louise van Deth, directeur van Aidsfonds.

Er zijn op dit moment 37 miljoen mensen met hiv, daarvan krijgt krap de helft levensreddende medicijnen. Het afgelopen jaar kwamen er opnieuw 2,1 miljoen nieuwe hiv-infecties bij en 4 van de 10 mensen wereldwijd weten niet dat ze hiv hebben.
 

Bron 
  • Aids Fonds