Ruim 80 procent van de Nederlanders denkt ten onrechte dat een psychose meestal voorkomt bij 25-plussers. Ruim de helft weet bovendien niet hoe je een psychose herkent. Dit blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid.
Voor het onderzoek beantwoordden 1.026 Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar een online vragenlijst over psychoses. 82 procent bleek te denken dat een psychose meestal voorkomt bij mensen ouder dan 25 jaar. Echter, deze en andere psychische problemen ontstaan in driekwart van de gevallen bij jongeren onder de 25 jaar.
Meer kennis nodig
Ruim de helft (55 procent) van de ondervraagden wist niet waaraan een psychose kan worden herkend. Tweederde zegt bovendien niet te weten wat ze moeten doen als iemand in hun omgeving een psychose heeft. En 38 procent zou mensen met een psychose liever ontwijken. "Uit ons onderzoek komt naar voren dat er meer kennis nodig is over psychische aandoeningen", zegt Lidewy Hendriks, psychologe bij Fonds Psychische Gezondheid.
"27 procent van de Nederlanders heeft wel eens ervaringen gehad die ook voorkomen bij een psychose, zoals dingen zien die er voor anderen niet zijn of het horen van stemmen. Deze ervaringen ontstaan vaak op jonge leeftijd. Het onderzoek van Motivaction bevestigt dit. Van de mensen die dingen zagen die er voor anderen niet zijn, zegt 74 procent dat deze klachten al vóór hun 25e levensjaar begonnen. Dit geldt ook voor 83 procent van de mensen die het gevoel hebben achtervolgd te worden", aldus Hendriks.
Eerder is beter
Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de campagne Eerder is Beter, waarmee de organisatie wil voorkomen dat jongeren ernstige psychische problemen ontwikkelen en hierdoor langdurig uitvallen op school of werk. Het Fonds wil jongeren in een eerder stadium bereiken, zodat psychisch leed kan worden voorkómen.
- Fonds Psychische Gezondheid