Het Erasmus MC biedt mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker die bestraling moeten ondergaan vanaf nu de keuze: 39 keer bestralen met de conventionele dosis straling, of een verkort schema van 19 sessies met een hogere dosis. Uit onderzoek blijkt dat beide therapieën evenveel effect hebben.
De keuze die de mannen vanaf juni krijgen in het Erasmus MC is een rechtstreeks gevolg van de HYPRO-studie, geleid door Luca Incrocci. Dit onderzoek werd uitgevoerd met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis-Nederlands Kanker Instituut. Ook het LUMC, Radboudumc, Catharina Ziekenhuis, Medisch Centrum Haaglanden en het Radiotherapeutisch Instituut Arnhem werkten mee.
Standaard zal de verkorte behandeling niet worden. Althans voorlopig niet, vertelt Incrocci. "Toen wij met de studie begonnen, gingen we uit van een verbetering van de resultaten van 10 procent en een gelijk percentage aan bijwerkingen. Zo stond dat in ons onderzoeksprotocol. Die 10 procent hebben we niet gehaald. Het is nu 3 procent. De korte therapie is gelijkwaardig, niet beter. Je maakt een nieuwe behandeling pas standaard als je keihard bewijs hebt dat die beter is."
Bijwerkingen
De kans op lange termijn bijwerkingen is bovendien bij sommige mannen iets hoger bij het verkorte schema met de hogere dosis, blijkt uit nadere analyses. "We moeten eerlijk blijven. Ook vanwege die bevinding kunnen we dit nu nog geen standaard behandeling maken. Bijvoorbeeld voor mannen die vóór hun behandeling al vaak hun bed uit moesten om te plassen, is het verkorte programma misschien niet de beste optie. We zullen mannen, met goede voorlichting, openlijk inzicht geven in de mogelijkheden. Shared decision making in de spreekkamer, zoals dat heet."
Incrocci voorziet dat ook ziekenhuizen elders in Europa en de Verenigde Staten de keuze tussen kort en lang bestralen zullen gaan bieden. Zijn HYPRO-studie wordt namelijk ondersteund door een nog groter Brits onderzoek met meer dan 3000 Britse mannen. Dit onderzoek toont gelijksoortige bevindingen aan.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Oncology.
- Erasmus MC