Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het toedienen van een antioxidant voor het verwijderen van een donorlever ervoor zorgt dat deze beter functioneert in het lichaam van de ontvanger.
In het onderzoek kregen 140 patiënten een nieuwe lever. Bij 69 donoren werd voor het verwijderen van de lever een antioxidant geïnjecteerd, N-acetylcysteïne (NAC). Bij de overige 71 donoren gebeurde dat niet.
Transplantatie
Drie maanden na de transplantatie functioneerde 93 procent van de met NAC-geïnjecteerde levers nog en na een jaar 90 procent. Bij de standaardtransplantaties functioneerde na drie maanden 82 procent en na een jaar 70 procent van de levers nog. Ook kwamen er in de NAC-groep minder complicaties voor dan in de controlegroep.
Minder goede lever
Van alle proefpersonen kregen er 61 een minder goede donorlever. Ook deze sloegen beter aan als ze geïnjecteerd waren met N-acetylcysteïne. Bij 15 procent van NAC-ontvangers werkten deze levers niet. In de controlegroep functioneerde 32 procent van de minder goede donorlevers niet.
De wetenschappers gaan nu bekijken of N-acetylcysteïne ook werkt bij andere getransplanteerde organen. De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in het tijdschrift Liver Transplantation.
- Medical News Today