Ouderen houden steeds langer hun gebit of delen daarvan. Tegelijk hebben ze steeds meer moeite om hun gebit goed te verzorgen. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).
Volgens de belangenorganisatie van tandartsen heeft 80 procent van de nieuwe bewoners bij opname in een verzorg- of verpleeghuis een matige tot slechte mondgezondheid. Verzorgenden in een zorginstelling hebben vaak geen tijd voor een goede mondverzorging. Terwijl een gezonde mond juist voor ouderen extra belangrijk is.
'Met het ouder worden, wordt het steeds lastiger het gebit te onderhouden, zeker als daar implantaten in zitten. Een kunstgebit is haast makkelijker', aldus de KNMT.
Ontstekingen
Een slecht gebit kan pijn of ontstekingen veroorzaken, ook gaat eten vaak slechter en krijgen mensen last van een slechte adem. Bij toenemende kwetsbaarheid kunnen de gevolgen ernstiger worden voor de gezondheid.
De organisatie ontwikkelde daarom in samenwerking met TNO en Zorg voor Betere poetsinstructiekaarten voor ouderen. Er zijn kaarten voor vijf verschillende gebitssituaties van de boven- en onderkaak. Met instructies in het geval van eigen tanden en kiezen, een volledig kunstgebit, een overkappingskunstgebit, geen (kunst)gebit of een frame of plaatje.
De poetsinstructiekaarten zijn gemaakt voor personeel in verzorg- en verpleeghuizen. Ook helpt de KNMT tandartsen om hun praktijk zo goed mogelijk af te stemmen op de zorgbehoefte van ouderen. In 2030 is bijna een op de vier Nederlanders 65 jaar of ouder.
- Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde