ROTTERDAM - Risicogroepen zouden vaker routinematig getest moeten worden op hepatitis B en C. Hiervoor pleiten experts vrijdag tijdens een voorlichtingsdag over de lever in Rotterdam. Dat meldt het Erasmus MC.
Volgens de experts zullen de komende tien jaar meer dan 2000 mensen in Nederland overlijden als gevolg van chronische hepatitis B en C. Dat is veel meer dan sterfte aan bijvoorbeeld AIDS.
Hepatitis B en C
Meer dan 100.000 Nederlanders zijn chronisch drager van het hepatitis B en C virus. Door migratie van allochtone bevolkingsgroepen naar Nederland is dit aantal verdubbeld. Het gaat dan met name om mensen uit Azië en Oost- en Zuid-Europese landen, waar het hepatitis B virus veel voorkomt.
Daarom is 70 procent van de leverartsen in Nederland van mening dat nieuwkomers uit deze landen routinematig getest moeten worden op deze ziekte.
Hepatitis B en C zijn op dezelfde manier overdraagbaar als HIV, wanneer bloed in contact komt met besmet bloed, of door seksuele contacten.
Indien chronische hepatitis B en C niet afdoende worden behandeld met de therapie die nu succesvol voorhanden is, zal 15 tot 40 procent van de patiënten littekens in de lever ontwikkelen, met uiteindelijk leverfalen, leverkanker en zelfs overlijden tot gevolg.
Vroege opsporing en behandeling kan dit aantal sterfgevallen met 80 procent verminderen. Tegenwoordig kan 70 tot 90 procent van de patiënten met chronische hepatitis B en C effectief behandeld worden met antivirale middelen.
- Erasmus MC