Stijging zorgkosten valt mee

Getty Images

De stijging van de zorgkosten door vergrijzing valt mee. De zorgkosten voor mensen lopen wel op naarmate ze ouder worden. Vooral in het laatste levenjaar maken mensen veel kosten voor zorg. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoewel steeds meer mensen oud worden, nemen de zorgkosten niet evenredig toe. Een belangrijke oorzaak hiervan is dat de levensverwachting toeneemt, met name bij mannen. Dit betekent een uitstel van de hoge kosten in het laatste levensjaar. Voordeel hiervan is dat echtparen hierdoor langer bij elkaar blijven, waardoor zij minder beroep hoeven te doen op formele zorg.

In 2005 werd er in totaal 68,5 miljard euro uitgegeven aan gezondheidszorg. De duurste sectoren zijn 'Ziekenhuiszorg en medisch specialistische zorg' (17,7 miljard) en 'Ouderenzorg' (12,7 miljard). De gemiddelde kosten voor de gezondheidszorg per Nederlander zijn 4200 euro per jaar.

Verwacht wordt dat het aantal mensen dat een beroep zal doen op ziekenhuiszorg minder snel zal toenemen dan eerder was berekend. Tot 2020 zullen de kosten stijgen met 1 procent in plaats van 1,2 procent.

Dit komt doordat mensen steeds ouder worden. Er komen steeds meer ouderen en mensen leven ook steeds langer. Hierdoor worden de hoge kosten van het laatste levensjaar uitgesteld en valt de jaarlijkse kostenstijging lager uit.

Auteur 
Bron 
  • RIVM