Stapje dichterbij mechanisme achter opvliegers

Getty Images

BAARN - Opvliegers zitten niet in je hoofd, maar ontstaan wellicht wel daar. Onderzoekers hebben een hersengebied ontdekt dat mogelijk de opvliegers uitlokt.

Het onderzoeksteam van de University of Arizona is weer een stap dichterbij het begrijpen van het mechanisme achter opvliegers. Voor eventuele behandeling is dit begrip noodzakelijk. De resultaten zijn gepresenteerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Neuronen
Tijdens het onderzoek ontdekten de wetenschappers een groep hersencellen - de zogenaamde KNDy neuronen - die waarschijnlijk de opvliegers controleren. De KNDy neuronen bevinden zich in de hypothalamus. Onderzoeker Melinda Mittelman-Smith legt uit dat het om een hele kleine groep cellen gaat. "Toch spelen ze een extreem belangrijke rol bij het controleren van de energiebronnen in het lichaam, de voortplanting en de temperatuur. Het zijn echte 'multitaskers'."

Samen met haar collega's bestudeerde Mittelman-Smith de KNDy neuronen in ratten. Ze ontdekte dat de temperatuur van de huid op de staart beduidend lager was bij ratten bij wie de KNDy neuronen inactief waren. Dit wijst erop dat de neuronen betrokken zijn bij het proces vasodilatatie: het verwijden van bloedvaten om de bloedstroom door de huid te vergroten.

Opvliegers
Vasodilatatie speelt een belangrijke rol bij opvliegers: de huid wordt  warm en rood. Het is een poging van het lichaam om de warmte kwijt te raken, net als bij zweten. Een belangrijk verschil is echter dat de temperatuur van het lichaam niet echt verhoogd is.

Hoewel de resultaten van dit onderzoek niet direct individuele vrouwen zullen helpen in de strijd tegen de overgangsklacht, vormen ze zeker aanknopingspunten voor vervolgonderzoek. Deze studie kan niet herhaald worden bij vrouwen, maar wellicht leiden nieuwe ontdekkingen samen met dit resultaat tot een nieuwe behandeling voor opvliegers.

Bron 
  • EurekAlert