EINDHOVEN - Jaarlijks vallen er steeds meer vuurwerkslachtoffers. Maak zelf geen vuurwerk, koop geen illegale spullen en lees vooral de gebruiksaanwijzing. Deze boodschap willen specialisten van Máxima Medisch Centrum mensen dan ook meegeven die vuurwerk afsteken met oud en nieuw.
Veel voorkomende verwondingen zijn hand- en aangezichtsletsel. Volgens plastisch chirurg Han Wilmink is er vaak niets meer te doen aan dit letsel. "Een patiënt raakt verminkt voor het leven."
Veel vuurwerkslachtoffers zijn vlak voor of net na de jaarwisseling te betreuren. De grootste risicogroep zijn kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar. Wilmink vertelt: "Jongeren kunnen het vaak niet houden van spanning en willen vuurwerk uitproberen. Kinderen gaan vaak na de nieuwjaarsnacht vuurwerk zoeken dat nog afgestoken kan worden."
Niet alleen vingers
De slachtoffers lopen vaak letsel op aan de handen en het aangezicht. De verwondingen aan het aangezicht variëren van een open wond in de oogbol, huidscheuringen, verplaatsing van de ooglens, staar, onherstelbare netvliesschade en hoge oogdruk.
Daarnaast komt het vaak voor dat slachtoffers vingers verliezen tijdens een vuurwerkexplosie. Over het algemeen is zo’n dergelijke verwonding niet meer te behandelen. Plastisch chirurg Wilmink: "Bij afgerukte ledematen kunnen artsen alleen nog maar de schade beperken. Het dode weefsel wordt verwijderd, maar een vinger of hand kan niet meer aan het lichaam gezet worden."
In totaal zijn tijdens de jaarwisseling van 2010-2011 in Nederland ruim 700 mensen behandeld voor een ongeval met vuurwerk. Ongeveer dertig procent hiervan liep letsel op aan de ogen. De overige slachtoffers werden behandeld aan verwondingen van het aangezicht, handen en vingers.
"Mocht er toch iets gebeuren en loopt iemand een brandverwonding op, probeer de wond dan te koelen met lauw water. Wanneer een slachtoffer letsel aan de ogen oploopt, dek dan de ogen af zonder druk uit te oefenen op het oog. Probeer het hoofd zo stil mogelijk te houden", adviseert Spoedeisende hulp arts Femke Wouters. "Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom is het belangrijk om niet alleen jezelf in de gaten te houden maar ook anderen, met name kinderen." Veiligheid voor alles, is het devies.
Veiligheidsbril
Tot slot raden artsen van het Máxima een veiligheidsbril aan om oogletsel te voorkomen. Zo'n bril is gemaakt van plexiglas en sluit de ogen aan alle kanten goed af. Hij is te koop bij de polikliniek oogheelkunde van het MMC op locatie Eindhoven en Veldhoven voor 2,50 euro. Ook diverse opticiens verkopen de speciale vuurwerkbrillen. Sommige verzekeraars delen ze gratis uit.
- Máxima Medisch Centrum