Voor patiënten met pijn is de aanwezigheid van een partner niet altijd prettig. De aanwezigheid van de partner kan vrouwen tijdens een pijnlijke procedure zelfs slechter laten voelen in plaats van beter.
Dat blijkt uit een klein onderzoek uitgevoerd door het University College London, King's College London en de University of Hertfordshire. Volgens de onderzoekers is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van de aanwezigheid van een partner en de perceptie van pijn, terwijl mensen wel vaak het advies krijgen om iemand mee te nemen.
Onderzoek
Daarom onderzochten ze 39 heteroseksuele koppels. Met behulp van vragenlijsten werd gemeten in hoeverre de stellen nabijheid en emotionele intimiteit in de relatie opzochten of juist vermeden. Daarna krijgen de vrouwen een aantal pijnlijke schokjes met zowel de partner in als buiten de kamer. De vrouwen moesten de mate van pijn aangeven en ook de hersenactiviteit werd gemeten.
Een deel van de vrouwen ervaarden meer pijn als de partner in de kamer was. Dit betrof de vrouwen die aangaven nabijheid in een relatie te vermijden, zichzelf meer te vertrouwen dan hun partner en zich oncomfortabel voelen binnen een relatie. Dit resultaat was echter ook zichtbaar in de hersenactiviteit. Wanneer de partner bij deze vrouwen in de ruimte was zagen de onderzoekers meer activiteit in de hersengebieden die samenhangen met dreiging.
Adviezen
"Ons onderzoek laat zien dat de adviezen niet voor iedereen hetzelfde zouden moeten zijn", vertelt onderzoeker Katernia Fotopoulou. "De aanwezigheid van de partner is niet voor iedereen prettig bij pijn.
Volgens onderzoeker Amanda Williams sluiten de resultaten aan bij eerdere studies waarin sommige kinderen meer pijn ervaarden bij de aanwezigheid van hun ouders. "Dit geldt vooral wanneer de ouders meer gespannen zijn dan de kinderen. Met vervolgonderzoek moeten we proberen te begrijpen waarom de aanwezigheid van iemand die dichtbij je staat niet altijd goed is."
De resultaten verschijnen in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience.
- BBC