Pure chocola verlaagt bloeddruk

Getty Images

BAARN - Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers die een excuus zoeken om nog een blokje extra te nemen: pure chocola verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken door de Cochrane Group.

De theorie is dat cacao flavonolen bevat die als antioxidanten werken en ervoor zorgen dat de bloedvaten zich 'ontspannen'. Het bloed kan dan makkelijker door de vaten stromen, waardoor de bloeddruk daalt. Toch laten de onderzoeken naar de gezondheidseffecten van chocolade verschillende resultaten zien. De Cochrane-onderzoekers combineerden meerdere studies om te zien of er echt een effect is.

Kleine daling
In de studies werd met diverse hoeveelheden chocolade geëxperimenteerd, van 3 tot 105 gram per dag. Over het algemeen werd er een kleine daling van de bloeddruk gezien. Een bovendruk van 120 mmHg is gezond, cacao zorgde voor een verlaging met 2 à 3 mmHg. De onderzoeken duurden maar twee weken, dus de langetermijneffecten zijn niet bekend.

Nadelen
Helaas bevat chocola naast cacao ook het nodige vet en suiker. Bovendien weet je niet hoeveel flavonolen er in een reep zitten. Soms worden ze uit de chocolade gehaald, omdat ze een bittere smaak hebben.

De resultaten van de analyse verschenen in The Cochrane Library.

Bron 
  • BBC