Oorzaak loopproblemen bij Parkinson ontdekt

Getty Images

NIJMEGEN - Loopproblemen bij parkinsonpatiënten ontstaan door een combinatie van twee hersenproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud en het Donders Instituut in Nijmegen.

Het onderzoek biedt volgens de onderzoekers nieuwe behandelmogelijkheden.

Sommige parkinsonpatiënten hebben te maken met het ‘bevriezen’ van de benen tijdens het lopen. De patiënt heeft het gevoel alsof de voeten plotseling aan de grond vastgevroren zitten. Dit leidt vaak tot vallen, met alle gevolgen van dien.
 
Neurologe in opleiding drs. Anke Snijders heeft samen met neuroloog prof.dr. Bas Bloem en hersenonderzoeker dr. Ivan Toni achterhaald welke hersengebieden voor dit bevriezen verantwoordelijk zijn.

MRI
Voor het onderzoek lieten ze parkinsonpatiënten met loopproblemen, patiënten zonder loopproblemen, en gezonde proefpersonen in een MRI-scanner liggen om hun hersenactiviteit te vergelijken. De proefpersonen moesten zich inbeelden dat ze aan het lopen waren. Het inbeelden van een taak zoals lopen, veroorzaakt in dezelfde hersengebieden activiteit, waardoor het lijkt alsof ze ook echt aan het lopen zijn.

Hieruit bleek dat bij parkinsonpatiënten problemen ontstaan bij het selecteren van de juiste beweging, wat gebeurt in de hersenschors. Daarnaast treden er haperingen op in de hersenstam.

Dit verklaart volgens de onderzoekers waarom er geen problemen zijn tijdens het lopen, maar wel bij een snelle verandering van het looppatroon, zoals draaien of beginnen met lopen.
 
Behandeling
Het UMC St Radboud en het Donders Instituut onderzoeken nu of magneetstimulatie, gericht op de gevonden hersenengebieden, een effectieve behandeling kan zijn.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Brain.

Auteur 
Bron 
  • Radboudumc