UTRECHT - In het UMC Utrecht maken artsen steeds vaker gebruik van een speciale MRI-scan. Met deze scan is de doorbloeding van de hersenen af te beelden zonder het gebruik van een contrastmiddel.
In het ziekenhuis worden nu jaarlijks zo'n honderd van deze speciale MRI-scans uitgevoerd. "Uiteindelijk zal de methode bij 10 tot 20 procent van al onze MRI-scans van de hersenen gebruikt gaan worden.", stelt radioloog Jeroen Hendrikse.
Hendrikse leidt het onderzoek naar de ASL-MRI-methode. “De afbeeldingen zijn de afgelopen jaren steeds mooier geworden en we kunnen ze in minder tijd maken. We zien dat de bekendheid van de methode toeneemt bij zowel radiologen als bij artsen die MRI-scans aanvragen.”
ASL
De techniek heet officieel ‘arteriële spin labeling’ of ASL. Door watermoleculen magnetisch te markeren met radiogolven wordt de bloedtoevoer zichtbaar. Op die manier zijn slecht of extra doorbloede hersengebieden op te sporen.
Toepassing
Artsen gebruiken de techniek in het UMC Utrecht voornamelijk bij twee soorten patiënten. Bij patiënten die geopereerd zijn aan een hersentumor blijft soms aan de randen restweefsel achter. De ASL-MRI-scan kan onderscheid maken tussen onschuldig littekenweefsel of achtergebleven stukjes tumor (die versterkt doorbloed zijn).
Daarnaast krijgt een klein deel van patiënten met een herseninfarct een bypass naar de hersenen. Met de ASL-MRI-techniek is het mogelijk te laten zien welk gebied van de hersenen heel weinig bloed krijgt. Dat is nuttig om te bepalen waar de bypass het beste kan komen.
Voordelen
De methode heeft diverse voordelen. Een meting duurt slechts vier minuten en kan in een keer met een gewone MRI-scan uitgevoerd worden. Bovendien zijn geen MRI-contrastmiddelen nodig. Deze middelen zijn in principe niet schadelijk, maar zijn niet bruikbaar bij patiënten met een slechte nierfunctie.
En het contrastmiddel moet per infuus in een bloedvat toegediend worden. Bij de ASL-MRI methode is geen infuus nodig. Bloedvaten en doorbloeding zijn overigens ook af te beelden via CT-scans en andere scanners, maar daarbij wordt de patiënt blootgesteld aan kleine hoeveelheden straling.
De ASL-techniek is nog maar twintig jaar oud. De afgelopen tien jaar hebben artsen en onderzoekers van het UMC Utrecht als een van de eerste in Europa deze methode toegepast in patiënten. Daaruit blijkt dat de ASL-methode de diagnose verbetert.
- UMC Utrecht