Met een nieuw voorspelmodel kunnen artsen nauwkeuriger inschatten of een vaatpatiënt in de toekomst opnieuw een dergelijke aandoening krijgt. Onderzoekers van het UMC Utrecht gebruikten de gegeven van 5800 patiënten om dit model te ontwikkelen.
Voor de ontwikkeling ervan werden van deze patiënten gegevens gebruikt zoals leeftijd, geslacht, medische voorgeschiedenis, rookgedrag, bloeddruk en laboratoriumuitslagen.
Met het model is het voor het eerst mogelijk om bij een individuele patiënt het risico op het optreden van nieuwe hart- en vaatziekten in de komende 10 jaar nauwkeurig te voorspellen. Tot nu toe werden alle patiënten met een vaatziekte tot eenzelfde hoog-risico groep gerekend.
Verschil in risico
"Niet iedere patiënt is hetzelfde en de gemiddelde patiënt bestaat al helemaal niet! Uit de SMART-studie blijkt dat bij maar liefst 6 van de 10 patiënten het 10-jaars risico minder dan 20 procent is, en bij een kwart is het 10-jaars risico meer dan 30 procent."
"Bij patiënten met een hoog risico kunnen risicofactoren, zoals cholesterol, worden aangepakt. Hierdoor kunnen we naar verwachting het hart- en vaatziektenrisico bij hoog-risico patiënten beter behandelen met een op maat gesneden therapie", concludeert Frank Visseren van het UMC Utrecht.
- UMC Utrecht