Een op de zes toekomstige ouders krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. De kennis over dit onderwerp schiet echter flink tekort. Zo denken veel Nederlanders dat stress de vruchtbaarheid beïnvloedt, terwijl leeftijd en leefstijl veel belangrijker zijn.
Er is nog een wereld te winnen als het gaat om de kennis over vruchtbaarheid en zwangerschap, zo blijkt uit de Nationale Vruchtbaarheidstest; een onderzoek onder ruim 4700 Nederlanders, waarvan 3.527 in de vruchtbare leeftijd. Nederlanders slaan bijvoorbeeld de plank mis over factoren die kans op zwangerschap beïnvloeden. Zo weet 36 procent van de respondenten niet dat je zo'n 3-6 maanden voordat je stopt met anticonceptie al moet stoppen met roken. En er wordt nog steeds ten onrechte gedacht dat je telefoon in je broekzak bij mannen, de vruchtbaarheid negatief beïnvloedt. Ook denkt 86 procent van de deelnemers dat stress meer invloed heeft dan leeftijd op de vruchtbaarheid, maar leeftijd, leefstijl en seksfrequentie zijn veel belangrijker factoren bij pogingen om zwanger worden. "Stress heeft een beperkte invloed. Uiteindelijk geeft 'op tijd' aan kinderen beginnen, samen met voldoende vaak vrijen en een gezonde leefstijl, de grootste kans op een ongecompliceerde zwangerschap en een gezond kind", aldus prof. dr. Annemieke Hoek, gynaecoloog en afdelingshoofd centrum voor Voorplantingsgeneeskunde UMCG.
Licht overgewicht
Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat de BMI ( Body Mass Index), van deze groep respondenten bij mannen gemiddeld 25,3 en bij vrouwen gemiddeld 25,2 is. Er is dus sprake van licht overgewicht bij de gemiddelde respondent, want bij het gemiddelde BMI is hoger dan 25. "Naast leefstijlfactoren dragen ook biologische factoren dragen en het feit dat vrouwen steeds later aan kinderen beginnen bij aan een verminderde vruchtbaarheid", vertelt Grada van den Dool, fertiliteitsarts bij kinderwenscentrum Nij Linge. Het onderzoek laat zien dat naast carrière en opleiding ook huisvesting een reden is om een zwangerschap uit te stellen. Een vrouw boven de 35 jaar heeft zo’n vijftig procent minder kans op zwangerschap per maand dan een vrouw tussen de 20 en 25 jaar. Van den Dool: "Door hier meer aandacht voor te vragen kunnen we de bewustwording hierover vergroten."
Behoefte aan kennis
Prof. dr. Annemieke Hoek: “Ongeveer 1 op de 6 toekomstige ouders krijgt op dit moment te maken met een verminderde vruchtbaarheid. Uit de Nationale Vruchtbaarheidstest blijkt dat er enorme behoefte is aan meer kennis over wat je zelf kunt doen om de kans op een zwangerschap positief te beïnvloeden.”
Gratis coachingsprogramma
Na het invullen van de Nationale Vruchtbaarheidstest hebben twee op de drie deelnemers aangegeven de leefstijl te willen aanpassen. Om tegemoet te komen aan die wens, is er een nieuwe app gelanceerd: MijnFertiCoach. Dit is een gratis coachingsprogramma voor een gezonde leefstijl voor vrouwen met een kinderwens en hun partner. Het programma richt zich op zeven domeinen waarmee ze aan de slag kunnen om hun kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Het werd ontwikkeld door een multidisciplinair team van zorgprofessionals, met adviezen van Freya, dé patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.
De Nationale VruchtbaarheidsTest is een initiatief van Ferring, in samenwerking met prof. dr. Annemieke Hoek, gynaecoloog en afdelingshoofd centrum voor Voorplantingsgeneeskunde UMCG en drs. Grada van den Dool, fertiliteitsarts Nij Linge, kinderwenscentrum. De vragenlijst wordt ook ondersteund door Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.