Het aantal kinderen onder de 18 jaar dat met een acute alcoholvergiftiging moest worden opgenomen in een ziekenhuis is in 2012 voor het eerst sinds jaren afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK) en STAP.
In 2011 werden er nog 762 kinderen opgenomen in het hele land omdat ze te veel hadden gedronken. In 2012 waren dat er 710. Dat is een daling van 7 procent.
"Deze daling is goed nieuws", aldus kinderarts Nico van der Lely. "Het betekent minder kinderen met een kans op hersenschade, aan alcohol gekoppeld letsel, seksueel misbruik en intellectuele schade."
Het aantal van ruim 700 kinderen met een alcoholvergiftiging is nog altijd schrikbarend hoog. Van der Lely hoopt dat het verhogen van de minimumleeftijd van 16 naar 18 jaar de beschikbaarheid van alcohol voor kinderen beperkt. "Verkopers van alcoholhoudende drank moeten de wetgeving beter gaan naleven. Uit cijfers blijkt dat kinderen nog steeds, ondanks hun te jonge leeftijd, alcohol kunnen verkrijgen in supermarkt, horeca of bij de slijter.”
De leeftijd van de opgenomen kinderen ligt nog steeds rondom de 15 jaar. De jongst gerapporteerde leeftijd in 2012 is 12 jaar. Jongens waren met 55 procent - net als voorgaande jaren - iets in de meerderheid ten opzichte van meisjes (45 procent).
- Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid