GRONINGEN - Patiënten met een milde tot matig-ernstige vorm van COPD kunnen hun ziekte verbeteren door langdurig inhalatiecorticosteroïden te gebruiken.
Dit blijkt uit onderzoek van longarts Dirkje Postma van het Universitair Medisch Centrum Groningen en klinisch-fysioloog Peter Sterk van het Academisch Medisch Centrum.
De onderzoekers concluderen dat door het gebruik van de inhalatiecorticosteroïden de daling van de longfunctie wordt afgeremd. Zodra patiënten stoppen met hun medicatie, gaat hun longfunctie weer achteruit. Dan verergeren hun klachten, neemt hun welbevinden af en komt de ziekte opnieuw terug.
Het is voor het eerst dat in een studie het verband is aangetoond tussen het onderdrukken van de ontsteking die aan de basis ligt van COPD, het gebruik van medicatie en het voorkomen van achteruitgang van de longfunctie.
Effect
Voor het onderzoek werd 2,5 jaar lang een groep van 114 patiënten gevolgd. Hierbij onderzochten de onderzoekers het effect van de toegediende inhalatiecorticosteroïden fluticasonpropionaat.
De behandeling hiermee leidde bij de patiënten tot vier positieve gevolgen: een afname in de hoeveelheid ontstekingscellen, een afname van kortademigheid, een vertraging in jaarlijkse afname van de longfunctie en een verbetering van de kwaliteit van leven.
Zodra de patiënten stopten met inhalatiecorticosteroïden, verslechterden al deze uitkomsten juist weer. Hieruit blijkt dat patiënten hun medicatie dagelijks en ook langdurig moeten blijven gebruiken.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het gezaghebbende Annals of Internal Medicine.
- Universitair Medisch Centrum Groningen