Volwassenen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunnen met een Mediterraan eetpatroon hun kans op het ontwikkelen van diabetes verkleinen. Zelfs als ze daarbij niet extra bewegen of minder calorieën binnen krijgen. Dat blijkt uit een Spaans onderzoek.
De onderzoekers volgden ruim 3500 volwassenen van 55 tot 80 jaar met een groot risico op hart- en vaatziekten. Ze verdeelden de proefpersonen over drie groepen.
De eerste groep volgde een Mediterraan dieet rijk aan olijfolie (drie eetlepels extra vierge per dag), de tweede een Mediterraan eetpatroon aangevuld met ca. 28 gram walnoten, amandelen en hazelnoten. De derde groep, de controlegroep, at weinig vet. De deelnemers kregen geen instructies over afvallen of meer bewegen.
Diabetes type 2
De proefpersonen werden tussen 2003 en 2010 ongeveer 4 jaar gevolgd. In de olijfoliegroep ontwikkelden 80 mensen diabetes type 2. In de notengroep kregen er 92 diabetes en in de controlegroep 101.
Na het uitsluiten van ander factoren die het risico op diabetes beïnvloeden, bleken de proefpersonen die een Mediterraan eetpatroon rijk aan olijfolie volgden, 40 procent minder risico te hebben op diabetes type 2 dan de controlegroep. De noteneters hadden 18 procent minder risico op diabetes ten opzichte van de controlegroep, maar dat verschil was niet statistisch significant.
Olijfolie
Mogelijk verklaren de ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen van olijfolie het verband tussen het eetpatroon en het verlaagde risico op diabetes. Het onderzoek toont echter niet aan dat er sprake is van een oorzakelijk verband: het bewijst niet dat olijfolie diabetes kan voorkomen.
De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.
- WebMD