Mantelzorger heeft behoefte aan steun

Getty Images

ARNHEM - Steeds meer mensen krijgen te maken met iemand die behoefte heeft aan zorg. Maar voor de mantelzorger zelf is het belangrijk dat zijn eigen leven ook door kan draaien, zo blijkt uit de peilling van de Nationale Zorgbarometer.

Mantelzorg kan zwaar zijn. Een kwart van de mantelzorgers heeft lichamelijke klachten gehad door de zorg voor een ander. Ook geeft 22 procent aan dat ze psychische klachten hebben gekregen, het gezin eronder te lijden heeft gehad en een minder goede financiële positie hebben gekregen.

Zorg overnemen
Mantelzorgers blijken zelf vooral behoefte te hebben aan een back-up. Dat betekent dat er iemand anders is die de zorg voor hun naaste overneemt als ze zelf uit zouden vallen. Meer dan een derde zou graag iemand hebben die de zorg soms kan overnemen zodat men zelf even kan bijkomen. De ondervraagden hopen vooral op steun van de thuiszorg, zorgverzekeraars, huisartsen en de overheid.

Zeven op de tien Nederlanders vinden dat mantelzorg iets is wat je over moet hebben voor je naasten. Maar 81 procent van de ondervraagden vindt dat het de professionele zorgverlening niet mag vervangen. Meer dan de helft ziet mantelzorg als een tijdelijke oplossing en tweederde van de Nederlanders vinden het meer noodzaak dan een vrije keuze.

Behoefte aan mantelzorg
In de eigen omgeving krijgen steeds meer mensen te maken met iemand die behoefte heeft aan zorg (50 procent). Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde van Nederlanders wel eens voor iemand gezorgd heeft die dit zelf niet meer kon. Bij ruim veertig procent van de gevallen gaat het om de ouders. In 2009 verleenden volgens het Centraal Bureau van de Statistiek zo'n 926.000 Nederlanders mantelzorg.

Bron 
  • Nationale Zorgbarometer