Kraakbeenschade herstellen kan simpeler

Getty Images

UTRECHT - Een behandeling met stamcellen kan kraakbeenschade herstellen, maar het kan simpeler. Joris Bekkers van het UMC Utrecht vereenvoudigde de huidige behandeling en bedacht een nieuwe MRI-scan waarmee het herstel zichtbaar is.

Het repareren van kraakbeenschade met stamcellen bij bijvoorbeeld een voetbalknie wordt snel populairder, maar op dit moment zijn er twee operaties voor nodig. Eén om patiëntcellen te oogsten en een om de vermenigvuldigde cellen terug te plaatsen. Bekkers testte in proefdieren een methode waarbij maar één operatie nodig is.

Kraakbeendefect
Bij de nieuwe operatie mengde hij kraakbeencellen van de patiënt met beenmergstamcellen uit een stamcelbank. Hierdoor had Bekkers in één stap genoeg cellen om het kraakbeendefect op te vullen.

De nieuwe behandeling leidt tot een betere kwaliteit van het nieuw gevormde kraakbeen, dat blijkt uit nauwkeurig weefselonderzoek. Bij de standaardbehandeling worden kleine gaatjes gemaakt in het bot onder het kapotte kraakbeen. Dat stimuleert de reparatie van het kraakbeen.

Mensen
Begin 2013 zal de nieuwe behandeling voor het eerst uitgevoerd gaan worden bij mensen. Bekkers ontwikkelde voor zijn onderzoek een nieuw type MRI-scan waarmee zichtbaar wordt of kraakbeen echt herstelt. Op de scan zijn kraakbeeneiwitten, de bouwstenen van kraakbeen, zichtbaar te maken. Daardoor is zichtbaar of er echt nieuw kraakbeen ontstaat.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht