Kankerpatiënt lijdt vaak onnodig pijn

Getty Images

ROTTERDAM - Ruim 40 procent van de kankerpatiënten heeft onnodig pijn. Dat blijkt uit onderzoek van Wendy Oldenmenger van het Erasmus MC Daniel den Hoed Oncologisch Centrum.

Als patiënten en zorgverleners meer over pijn weten en hierover met elkaar praten dan kunnen zij de klachten samen beter aanpakken. Nu is pijn vaak geen onderwerp van gesprek, terwijl het één van de meest voorkomende symptomen is bij patiënten met kanker.
 
Zenuwpijn
Ongeveer 53 procent van de kankerpatiënten heeft pijn. Dat komt bijvoorbeeld door een tumor of een uitzaaiing die in het lichaam groeit of doordat de chemotherapie zenuwpijn geeft. "Met de beschikbare medicatie is deze pijn bij de meeste patiënten goed te bestrijden", zegt Wendy Oldenmenger.

Dat pijn niet goed wordt behandeld ligt zowel aan de patiënt als zorgverlener, blijkt uit haar onderzoek. Zo zijn artsen niet altijd alert op de pijn die patiënten kunnen hebben, omdat zij meer gericht zijn op het aanpakken van de ziekte.

Ook is de kennis die artsen hebben over de medicatie tegen pijn soms onvoldoende. Patiënten hebben vaak vooroordelen en zijn bang. Ze denken: "Als ik nu al medicijnen slik, werkt er straks niets meer als de pijn erger wordt. Of als ik over mijn pijn klaag stopt de arts misschien wel mijn behandeling".

Bijscholing
Oldenmenger adviseert artsen dan ook om zich steeds te laten bijscholen over nieuwe manieren van pijnbestrijding. Ook pleit zij voor een open houding naar de patiënt over de mogelijkheden.

Voor de patiënt kan de aandacht voor pijn een wereld van verschil maken, vertelt Oldenmenger. "Door goed te luisteren naar het verhaal van een patiënt kan de zorgverlener heel gericht advies geven, waardoor de patiënt minder belemmerd wordt door pijn in het dagelijks leven."

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC