Jongeren in Nederland leven gezonder

Getty Images

DEN HAAG - Nederlandse jongeren tussen de 11 en 16 jaar zijn de afgelopen jaren gezonder gaan leven. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van onder meer de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Het is voor de derde keer dat Nederland aan het HBSC-onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children) deelneemt. In vergelijking met eerdere meetmomenten (2001 en 2005) zijn de veranderingen in het welzijn en het gedrag van de jongeren vrijwel allemaal positief.

Jongeren zijn gezonder gaan eten, er wordt minder gepest op scholen en de jongste groepen zijn minder gaan drinken en roken. Het alcoholgebruik onder 15- en 16-jarigen blijft echter zorgelijk. "Ze drinken nog net zo veel als een aantal jaren geleden, en dat is nog steeds veel te veel", stelt hoofdonderzoeker Wilma Vollebergh van de Universiteit Utrecht.

Voor het eerst zijn binnen het HBSC-onderzoek ook de ouders van de jongeren ondervraagd. Hieruit blijkt dat ouders die thuis hun kinderen stimuleren om gezond te leven, kinderen hebben die zich daadwerkelijk gezonder gedragen.

Ouders onderschatten daarentegen nog steeds het risicogedrag van hun kinderen: ze hebben over het algemeen een rooskleuriger beeld van het gezondheidsgedrag van hun kinderen.

Auteur 
Bron 
  • Trimbos-instituut