Gevaarlijke variant dikkedarmkanker ontdekt

Getty Images

Onderzoekers van AMC en het Cambridge Research Institute hebben een tot dusverre onbekend en relatief gevaarlijk subtype dikkedarmkanker ontdekt.

Volgens de onderzoekers verklaart deze ontdekking waarom bij circa één op de vijf patiënten bij wie een niet-uitgezaaide tumor in de dikke darm wordt weggehaald, de kanker na verloop van tijd toch weer terugkomt. De gevaarlijke variant lijkt zich te kunnen ontwikkelen uit bepaalde poliepen.

Door de ontdekking ervan zijn artsen op termijn in staat om patiënten met een verhoogd risico beter en sneller te herkennen en behandelen. De resultaten van het onderzoek verschijnen zondag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.

Ogenschijnlijk 'schoon'
Bij patiënten met een niet-uitgezaaide (lokale) tumor in de dikke darm wordt het gezwel operatief weggehaald. Na de operatie zijn ze ogenschijnlijk 'schoon' - er lijken geen tumorresten meer in de darm aanwezig. Toch keert de kanker bij ongeveer 20 procent van hen weer terug. Hoe komt dat? Die vraag stond centraal in een onderzoek onder leiding van Jan Paul Medema, hoogleraar Experimentele oncologie en radiobiologie in het AMC en Louis Vermeulen, verbonden aan het AMC en het Cambridge Research Institute.

Subtypen
Zij bestudeerden de genetische eigenschappen en achtergronden van 90 darmtumoren. Er bleek sprake van drie biologische subtypen. Twee waren al langer bekend bij onderzoekers, de derde nog niet. En dat blijkt nu juist degene die een veel hogere kans geeft op terugkeer van de kanker.

De vondst moet in de toekomst de identificatie van patiënten die grote kans hebben op terugkeer van de tumor vergemakkelijken en de behandeling van dikkedarmkanker verbeteren. Op korte termijn hopen de onderzoekers te kunnen beginnen met onderzoek waarbij darmkankerpatiënten vooraf met behulp van de nieuwe classificatie worden ingedeeld in groepen met een hoog of laag risico.

Auteur 
Bron 
  • AMC