UTRECHT - Veel mogelijke donororganen gaan 'verloren', omdat vaak niet bekend is of overledenen hun organen daarvoor beschikbaar willen stellen.
Dat blijkt uit onderzoek van de psychologen Loes Smeijers en Jan van den Bout van de Universiteit Utrecht. Hun onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Transplantatiestichting.
Een groot deel van de Nederlandse bevolking staat niet geregistreerd in het donorregister. Nabestaanden moeten in dat geval beslissen of men toestemming geeft voor donatie. 68 procent van de nabestaanden weigert in dat geval donatie.
Aan het onderzoek werkten 27 ziekenhuizen mee, waaronder de meeste academische ziekenhuizen. Nabestaanden werden geïnterviewd en ruim 100 nabestaanden vulden een vragenlijst in.
Wens onbekend
"Vaak kiezen nabestaanden er voor de zekerheid voor om orgaandonatie niet toe te staan, veelal omdat ze de wens van de overledene niet weten", aldus Smeijers. "Staan nabestaanden geen orgaandonatie toe terwijl de overledene dit misschien wel had gewild, vinden ze dit vervelend. Andersom vinden ze het verschrikkelijk. Dat is vaak de redenatie."
"Het is jammer dat potentieel goede organen vaak verloren gaan omdat niet bekend is of de overledene al dan niet orgaandonatie had gewild", aldus Smeijers. "Mensen moeten worden aangespoord een weldoordachte keuze te maken."
- Nu.nl
- Universiteit Utrecht