De diagnose multiple sclerose (MS) is bij honderden patiënten in Groot-Brittannië ten onrechte gesteld, hoewel met een eenvoudige bloedtest had kunnen worden vastgesteld dat zij een ziekte hebben waarvan de symptomen erg op die van MS lijken.
Deze patiënten kunnen behandeld worden met bloedverdunnende middelen, waarna zij een normaal leven kunnen leiden, schreef de Britse krant The Times dinsdag. De krant vertelde het verhaal van de zestigjarige John Simper, die meer dan twintig jaar lang dacht dat hij MS had. Hij was niet in staat te werken en auto te rijden en hij werd geplaagd door steeds terugkerende hoofdpijn, aanvallen van verwarring, een gebrekkig kortetermijngeheugen en een gevoel van slapte in zijn benen. Hij was bang dat hij uiteindelijk verlamd zou raken en in een rolstoel terecht zou komen.
Simper ging naar zijn huisarts, nadat hij in een tijdschrift had gelezen over het Syndroom van Hughes, dat genoemd is naar de arts Graham Hughes, die het in 1983 voor het eerst beschreef. Zijn bloed werd onderzocht en daardoor werd ontdekt dat hij inderdaad leed aan die ziekte, die behandeld kan worden met bijvoorbeeld één kinderaspirientje per dag. Hij maakte een opzienbarend herstel door en voelt zich geestelijk en lichamelijk beter dan in lange tijd.
Wie lijdt aan het Syndroom van Hughes, heeft abnormaal dik en zuurstofarm bloed, waardoor de hersenen minder goed functioneren. Daarom lijken veel van de ziekteverschijnselen op die van MS. Hughes zei tegen The Times dat naar schatting 5 procent van de 85.000 MS-patiënten in Groot-Brittannië aan het Syndroom van Hughes lijdt en dat in totaal 150.000 Britten die bloedafwijking hebben.
Hij vindt dat de huisartsen er te weinig alert op zijn, hoewel de gevolgen ernstig kunnen zijn: herhaalde miskramen en een groter risico van beroertes en veneuze trombose. Als het syndroom bij vermeende MS-patiënten wordt vastgesteld, is het herstel vaak miraculeus: verlamde mensen staan op uit hun rolstoel.
Dat overkwam de 48-jarige Hazel Edwards, bij wie de klachten twintig jaar geleden begonnen en die uiteindelijk vanaf haar nek verlamd was. "Meteen nadat ik was begonnen met het bloedverdunnende middel, werd mijn geheugen beter en ontdekte ik dat ik weer kon lopen," vertelde zij aan de krant. "Professor Hughes en zijn team hebben mij mijn leven teruggegeven."
- Nu.nl