WAGENINGEN - Kinderen die in de baarmoeder honger lijden, hebben op latere leeftijd een grotere kans op een hoge bloedsuikerspiegel. Dat concluderen Wageningse en Chinese onderzoekers in het tijdschrift Diabetes.
Dat er een verband is tussen blootstelling aan honger in de baarmoeder en het krijgen van chronische aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten is niet nieuw. Enkele jaren terug stelden onderzoekers dit ook al vast in een studie naar de langetermijneffecten van de Hongerwinter in Nederland in 1944.
Russische wetenschappers konden een dergelijk verband echter niet bevestigen in een onderzoek naar honger in Leningrad gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Voedselschaarste
De onderzoekers van Wageningen University en hun Chinese collega's beoordeelden bijna 8000 Chinezen die waren blootgesteld aan voedselschaarste in de periode 1951 tot 1961. Zij keken hierbij naar een regio waarin deze voedselschaarste zeer ernstig was, en een regio waarin deze gematigd was.
Ook maakten ze onderscheid tussen blootstelling in de baarmoeder en in de kinderjaren. Mensen die zijn geboren in de regio met ernstige voedselschaarste en in de baarmoeder waren blootgesteld aan honger, hadden een ruim tweemaal grotere kans op een hogere bloedsuikerspiegel en diabetes type 2, dan mensen die daaraan niet waren blootgesteld.
Dat gold niet voor de mensen die toen al waren geboren en aan honger waren blootgesteld tijdens hun kinderjaren. Ook de Chinezen in de regio met gematigde voedselschaarste hadden geen noemenswaardige verhoging van de bloedsuikerspiegel.
Westerse leefstijl
De kans op diabetes type 2 werd nog eens extra groot als mensen er op latere leeftijd een Westerse leefstijl op nahielden of tot een hogere sociale klasse behoorden.
- Wageningen University