Een gedeelte van een donorlever transplanteren bij een jong kind, werkt net zo goed als het transplanteren van een gehele lever. Dat blijkt uit een onderzoek van Boston Children's Hospital.
Een volwassen lever is vanwege de grootte niet geschikt voor het kleine lichaam van jonge patiënten. Kinderen die een nieuwe lever nodig hebben, moeten daarom lang wachten tot er een donorlever beschikbaar komt van een kind met een lever van gelijke grootte.
Een andere mogelijkheid is het transplanteren van een gedeelte van volwassen lever van een levende of overleden donor. Tot nu toe werd gedacht dat zo’n stukje lever de overlevingskansen van de patiënt en de lever zouden verkleinen.
Veilige techniek
De onderzoekers analyseerden gegevens van 2.679 patiënten 2 jaar of jonger die tussen 1995 en 2010 een donorlever kregen. Van deze kinderen kregen er 1.114 een gedeelte van een lever getransplanteerd, 1.565 kregen een gehele lever.
Tussen 1995 en 2000 hadden transplantaties met gedeeltelijke levers een hoger risico op falen, maar tussen 2000 en 2006 werd dat risico lager. Door de groeiende ervaring met deze techniek, leek deze veiliger te worden. Vanaf 2006 bleken bij transplantaties met een gehele of gedeeltelijke donorlever de overlevingskansen van de patiënt en de lever inmiddels even groot te zijn.
Volwassen patiënten
"Ons onderzoek bevestigt dat er geen verhoogd risico is op falen van de donorlever of overlijden van de patiënt, of de patiënt nu een gehele donorlever krijgt of een gedeelte", zegt Ryan Cauley. De wetenschappers gaan nu uitzoeken of het transplanteren van gedeeltelijke levers ook mogelijk is bij volwassen patiënten.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Liver Transplantation.
- Medical Xpress