BAARN - Kankerpatiënten krijgen tijdens en na hun behandeling vaak het advies om het rustig aan te doen. Dit advies lijkt achterhaald. Onderzoek laat zien dat beweging zowel de kans op overlijden als de hoeveelheid bijwerkingen vermindert.
Dit blijkt uit een rapport van het Macmillan Cancer Support. Alle kankerpatiënten zouden wekelijks op zijn minst 2,5 uur moeten bewegen. Het rapport stelt ook dat van de 2 miljoen Britse kankerpatiënten en -overlevers, 1,6 miljoen te weinig beweegt.
Veilig
Lichamelijke activiteit tijdens en na de behandeling is veilig bij bijna alle soorten kanker. Daarbij kan het mensen helpen om over de effecten van de kanker en de behandeling heen te komen, zoals vermoeidheid en gewichtstoename. Ook tijdens de behandeling leidt beweging niet tot extra vermoeidheid, maar juist tot een energieboost.
Beweging vermindert daarnaast natuurlijk de kans op hart- en vaatziekten en osteoporose, maar heeft ook positieve invloed op de overlijdenskans als gevolg van de kanker. Ook de kans op het terugkeren van de kanker neemt af dankzij lichamelijke activiteit.
Voordeel
Volgens Ciaran Devane van het Macmillan Cancer Support is beweging ontzettend belangrijk voor de overleving en het herstelproces. "Kankerpatiënten zouden versteld staat als ze wisten hoeveel voordeel ze van bewegen kunnen hebben, zowel voor hun herstel als lange termijn gezondheid."
Uit eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld dat lichamelijke activiteit de kans op het terugkeren van borstkanker vermindert met 40 procent. De kans op overlijden als gevolg van prostaatkanker wordt verminderd met 30 procent. "Tuinieren, wandelen of zwemmen, alles telt.", aldus Devane.
Aanpassen
Andere wetenschappers zijn optimistisch over de effecten van beweging bij kankerpatiënten, maar wijzen er ook op dat geen een patiënt hetzelfde is. Herstel en revalidatie met lichamelijke activiteit moet dus altijd op de patiënt afgestemd worden.
- BBC